Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В 14.00 ч. започна кандидатстудентският изпит по биология

   
В 14.00 ч. започна кандидатстудентският изпит по биология

„Поздравявам ви за това, че избрахте Софийския университет и съм сигурна, че този избор не е случаен, нито ще бъде грешен” - с тези думи доц. д-р Милена Стефанова посрещна в аудитория 255 бъдещите студенти в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

928 кандидати се явяват на изпита днес.

Кристина Нушева от Петрич изтегли темата, по която ще пишат кандидатите, явили се на изпита по биология: „Делене на прокариотна и еукариотна клетка”. След това беше изтеглен вариант I на конкурсния изпит.

Кандидатстудентският изпит по биология е писмен и има продължителност 4 часа. Конкурсният изпит включва:

1. Тестови задачи (30 бр.) от материала за VІІІ, ІХ и Х клас;

2. Тема от учебния материал за ІХ и/или Х клас.

Темата изисква обобщаване на биологични знания, включени в повече от един въпрос от програмата.

Писмената работа следва да бъде логично подредена, с ясна структура и да доказва, че кандидат-студентът умее да излага изчерпателно и аргументирано знанията си, като наред с това, притежава необходимата обща, биологична и езикова култура.

Кандидатстудентският изпит по биология е вход към специалностите: Оптометрия; Екохимия; Биология; Молекулярна биология; Екология и опазване на околната среда; Биотехнологии; Биология и химия; География и биология; Биомениджмънт и устойчиво развитие; Биология и английски език; Геология; Физическо възпитание и спорт; Медицинска сестра; Медицинска рехабилитация и ерготерапия.