Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В 09.00 ч. започна кандидатстудентският изпит по история

   
В 09.00 ч. започна кандидатстудентският изпит по история

„Успех! Пожелавам ви да бъдете съсредоточени и внимателни, за да се видим наесен като колеги. Благодаря ви, че избрахте да се явите на изпит по история в Софийския университет” - с тези думи доц. д-р Милена Стефанова посрещна в аудитория 65 бъдещите студенти в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски".
1317 кандидати се явяват на изпита в неделя.

Мая Василева от Бобовдол изтегли двете теми, от които трябва да изберат кандидатите.

Тема 1: „Възстановяване и развитие на Българското царство (1185 – 1207 г.)”

Тема 2: „Възстановяване на българската държава (1878 – 1879 г.)”

Писменият изпит по История на България се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за XI клас на СОУ - задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Изпитната комисия формулира темите в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България. При започване на изпита се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент има право да избере и да пише по една от тях.

Кандидатстудентският изпит по история е вход към специалностите: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; История; Археология; Етнология; История и география; Архивистика и документалистика; Минало и съвремие на Югоизточна Европа; История и философия; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.