Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Университетската ботаническата градина в Балчик отпразнува своята 59-годишнина

   
Университетската ботаническата градина в Балчик отпразнува своята 59-годишнина

На 27 юли 2014 г. служители, колеги от академичната и научната общност, журналисти и гости почетоха 59-годишнината от основаването на Университетската ботаническата градина в Балчик. Директорът на ботаническите градини на СУ д-р Красимир Косев посрещна гостите, а ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - чл.кор. проф.дин Иван Илчев поднесе венец пред плочата на акад. Даки Йорданов.

Университетската ботаническа градина Балчик е основана през 1955 г. на територията на парка на бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска. Обектът е рефункционализиран и е отворен за широк обществен достъп. Днес градината се простира на близо 200 декара, като в нея се включва и защитена местност Ботаническа градина Балчик.

1

Празникът беше отбелязан с летен бал. Акцент в него бе концертът на Представителния оркестър на Военноморските сили с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов. В Градината на Боговете, под открито небе, гостите се насладиха на произведения на Йохан Щраус, Виторио Монти, Ранди Нюман и други, както и творби от българските музикални класици Любомир Пипков, Николай Братанов и Дико Илиев.

6

В рамките на честването бе открита съвместната изложба на Университетския архив и Музея на СУ “Св. Кл. Охридски” под надслов „Основоположници на биологическата наука в България”. Целта на експозицията бе да представи пред академическата общност и пред гостите на градината биографиите и интересни моменти от живота и дейността на първите преподаватели по естествена история в Софийския университет. Изложбата включва биографичен, документален и снимков материал за дванадесет професори по ботаника и зоология със значителен принос за развитието на тези науки в България. Десетте платна са подготвени с архивни и визуални материали, съхранявани в Университетския архив, Музея на Университета и във фонда на Университета в Регионална дирекция “Архиви” – София.

4

Гостите имаха възможност да разгледат и парка. Ценителите на растителното царство обсъдиха научната и образователна роля на ботаническите градини, както и популяризирането на социалните им функции в контескта на световната практика и изводите от наскоро проведената среща на Европейския консорциум на ботаническите градини.

11