Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / СУ е на 788-то място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2012/2013

   
СУ е на 788-то място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2012/2013

Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ заема 788-то място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2012/2013 г., който оценява 2 000-те най-добри висши училища в света.

От трите български висши училища в класацията – Софийският университет, Медицинският университет – София и Химикотехнологичният и металургичен университет – София, СУ е на първо място. Трите университета са членове на Асоциацията на изследователските университети, създадена през 2008 г.

Основните индикатори, които определят позицията на университета, са броят на статиите, броят на цитатите, общият брой научни документи, импакт факторът и международното сътрудничество.

Класацията се извършва всяка година от Изследователската лаборатория за рейтинг на академичните постижения на университети, създадена като международен проект през 2009 г. в Института по информатика на Близкоизточния технически университет в Анкара, Турция.

Системата за рейтинг оценява академичните постижения с основен фокус върху научната дейност на университетите. Тя е базирана изцяло на обективни данни, получени от библиометрични източници и следи дейността на около 2 500 висши училища по света, което я прави една от най-пълните системи в света за рейтинг на университетите. Годишен световен рейтинг на университетите се публикува всяка година от 2010 г.

През 2010/2011 Софийският университет е заемал 854-то място, през следващата година – 846-то място в класацията. Придвижването напред на Алма Матер доказва за пореден път високото качеството на изследванията в Университета.

В същото време на по-предни места са шест турски и осем гръцки университета, което има пряка връзка с финансирането на висшето образование и науката в тези страни, което е многократно повече, отколкото в България.