Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / СУ бе домакин на Годишната работна среща на преподаватели от българските училища в чужбина

   
СУ бе домакин на Годишната работна среща на преподаватели от българските училища в чужбина

Доц. д-р Боян Кулов

За пета поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" е домакин и съорганизатор, заедно с Асоциацията на българските училища в чужбина и Министерството на образованието и науката, на Годишната работна среща на преподаватели от българските училища в чужбина. Семинарът се организира по програмата „Национални, европейски цивилизационни измерения на диалога „Култура – език – медии“” към Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер" на СУ, финансиран от Фонд "Научни изследвания" на МОН.

Събитието събра учители, администратори и радетели на български училища в чужбина от четири континента, за да обменят информация, опит, да лобират за образованието на българските деца зад граница и за разпространението на българския език и култура в чужбина. Тази година семинарът се провежда в разширен формат: в пет работни групи и две кръгли маси, където ще се разработват въпросите на дистанционното обучение и адаптираните образователни програми за българските неделни училища в чужбина. Резултатите ще бъдат предоставени на съответните комисии на МОН, които за пръв път ще включват учители от чужбина.

Събитието бе открито от доц. д-р Боян Кулов, председател на АБУЧ. Той поздрави всички, присъстващи на семинара, благодари на Софийския университет и комплекса по хуманитаристика и даде думата на официалните гости.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов поздрави присъстващите от името на г-жа Йорданка Фандъкова и уточни, че тя изключително много се интересува от въпроса за българското образование в чужбина и е работила активно по тази толкова важна тема, докато е била министър на образованието.

1

Г-н Чобанов засегна в изказването си темата за запазването на българската идентичност, на българското четмо и писмо сред сънародниците ни, живеещи в чужбина. Той сподели, че има личен поглед над работата в неделните училища и подчерта важното значение от подобни занимания, особено за деца от смесени бракове. Тодор Чобанов отбеляза, че ще са нужни още много усилия, за да можем наистина да използваме пълния потенциал на тази мрежа от учебни структури в чужбина, която и занапред да играе ключова роля в работата си с българите зад граница.

„Днес милиони етнически българи извън границите на нашата страна нямат достъп до българско образование. Нямат възможност да изучават своя роден език, да утвърдят своята идентичност. Именно затова е толкова важна вашата благородна мисия. Тя е нещо повече от предоставяне на образователни услуги. Тя е кауза, която има своето дълбоко, човешко измерение”, каза още Тодор Чобанов и допълни: „Благодарим ви, че работите за толкова важна кауза - образованието на българите в чужбина. Имам удоволствието да ви уверя от името на г-жа Фандъкова, че тя и занапред ще прави всичко възможно по своите сили, за да подкрепя вашата кауза, вашата мисия“.

2

Заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева сподели, че се радва да види на това събитие представители на изпълнителната, местната, законодателната власт, на синдиката на българските учители, защото това е прекрасна възможност да бъде чута равносметката на българските учители в чужбина, на тяхното дело, посветено на съхраняването на българския език и българската култура при българските деца по света.

Тя благодари и за темата на лятната среща, защото адаптирането на учебните програми е едно изключително сериозно предизвикателство и обърна внимание на още един проблем, свързан с перспективите, състоянието и множенето на българските училища зад граница.

Милена Дамянова, член на Комисията по образованието и науката и бивш зам.-министър на образованието и науката, благодари на Софийския университет, защото се е заел с тази кауза. Тя разказа за посещението си в българското училище в Барселона: „Видях едни истински учители с призвание, родители, които имат истинско отношение към това, което се случва , видях българи, които нямат деца в училището, но бяха готови да помагат. Видях един директор на училище – испанец, който нарече работата на учителите там – геройство”.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, не скри вълнението си от срещата с българските учители в чужбина и изрази надежда, че всички ще си тръгнат от срещата с чувство на удовлетворение.

Тя отбеляза, че адаптирането на учебното помагало за изучаване на българския език като чужд за училищата в чужбина е особено актуален въпрос и в България, тъй като това ще помогне и на учителите в цялата страна, на които им се налага все повече да работят в една мултикултурна среда. Тя благодари на всички институции-партньори, в лицето на Столична община и МОН, с които през годините съвместно са направили много за развитието на българските училища в чужбина.

3

Г-жа Такева подчерта, че трябва да се работи усилено в посока към разширяване на българските училища в цял свят. Тя допълни, че според данни на Синдиката на българските учители около 200 000 са българските деца, които учат зад граница. „Ваша е голямата мисия и аз знам, че вие я изпълнявате достойно. Точно по български, с любов към родината, с любов към българския език, а ние ви даваме нашата обич! На добър час!”, каза в заключение Янка Такева.

Доц. Костадин Грозев, научен директор на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“, представи накратко историята и дейността на УКХ. „Една от приоритетните цели на УХК е развитието на българистиката като научно направление и като платформа за преподаване и обучение на различни нива от началното училище до университета. Ние имаме различни проекти, в които една от насоките е идеята за създаване на онлайн платформи за учебни ресурси, на които искаме да изложим онова, което правим като университетска хуманитаристика, за да може то да бъде ползвано директно в училищата и сред българските общности в чужбина. Убеден съм, че вашата среща ще има успех”, каза още доц. Грозев.

Лазар Додев – директор на Дирекция „Организация, контрол и инспектиране” в МОН, призова към успешна работа с българските общности в чужбина и подчерта, че по-малко то 10% от българчетата в чужбина посещават български неделни училища. В пожеланието, което отправи към присъстващите той акцентира, че трябва не само да се създават нови училища, но и да се увеличи броят на децата, които се обучават, за да се запази българското самосъзнание в българските общности зад граница.

Николай Кънчев, зам.-директор на националния седмичник за образование и наука „Аз Буки”, приветства конференцията и отбеляза, че екипът на вестник „Аз Буки” приема като лична кауза популяризирането и подобряването на качеството на българското образование в чужбина.

Работните групи ще работят върху „Адаптирани програми за обучение по история и география на България от 1 до 12 клас”, „Адаптирани програми за обучение по български език и литература“ съответно за предучилищна възраст, от 1 до 4 клас, 5 до 8 клас, 9-12 клас.

Лятната среща на представителите на българските училища в чужбина ще продължи и на 29 юли 2014 г.