Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студенти на СУ спечелиха международното състезание по право Central and East European Moot Competition за 2013 г.

   

Отборът на СУ “Св. Климент Охридски” в състав Деница Георгиева, Иван Лазаров, Вилиан Бетцов и Пламен Йотов, подготвяни от Юлия Раданова и Александър Дорич, треньори от Сдружението за международни състезания по право (СМСП), спечели състезанието Central and East European Moot Competition (CEEMC) за 2013 година.

Сдружението за международни състезания по право /СМСП/ е oрганизация, обединяваща студенти от различни университети, академици и юристи от практиката, които са представили България в престижните международни състезания по право.

Целта на Сдружението е да популяризира сред българските студенти състезанията по право като една комплексна и новаторска форма на юридическо обучение, да селектира и организира подготовката на отбори, които да се състезават от името на университетите, както и да им съдейства за постигане на високи резултати. Едновременно с това СМСП работи за повишаване на интереса към проблемите на международното и европейското право.

Международните състезания по право представляват симулацията на съдебен процес в дадена сфера на правото (международно право, европейско право и др.). Организаторите на състезанията се стремят симулацията да не се отличава по нищо от реалните съдебни процедури пред международните съдилища, за да могат участниците да се състезават в идентични на съществуващите в съдебните зали условия.

Това, около което се концентрира всяко едно международно състезание, е казусът, който извежда на преден план актуална и сложна юридическа задача без аналог или еднозначно решение в практиката. Състезателите получават казуса месеци преди състезанието, за да се запознаят с фактите и правните теории, за да могат да изготвят писмените си защити, а на устните кръгове да представят своите устни пледоарии в пряк сблъсък с опонентите си. Именно заради необходимостта от отборна работа и от изучаването на широк кръг източници, посветени на дадена правна тема, международните състезания по право са спечелили популярността си на школа за формиране и развитие на юридическото мислене.

CEEMC e състезание по право на ЕС, което за първи път се организира през 1996 г. от Британски Правен Център под егидата на Съда на Европейския съюз в Люксембург и Центъра за Европейски правни науки към Университета в Кеймбридж. Състезанието представлява симулация на преюдициално запитване към Съда на ЕС, като се базира на един или няколко въпроса от материалното право на Европейския съюз. От всеки участващ отбор се изисква да представи позицията на ищец и ответник под формата на писмена защита и устна пледоария.

CEEMC се провежда ежегодно в началото на месец май, като през годините домакини на надпреварата са били Полша, България, Хърватска, Чехия, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Украйна.

В CEEMC участват студенти по право от редица държави от Централна и Източна Европа, които се състезават пред жури, съставено от експерти от Съда на Европейския съюз и Европейската Комисия, академици и практици. Президенти на съдийския състав са: от 1996 до 1997г. и от 1999 до 2008г. лорд Слин от Хадлий; през 1998г. Генерален Адвокат Финли; от 2009 г. насам Генерален Адвокат Шарпстън.

Най-силните отбори и оратори идват от България, Хърватска, Полша, Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Малта, Русия, Словакия и Словения. Голямата награда е посещение на Съда на ЕС и Университета в Кеймбридж.

През 2008 г. и 2013 г. отборите, представляващи СУ „Св. Климент Охридски”, печелят първото място на състезанието.