Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Стратегия за повишаване на качеството чрез усъвършенстване на системите за управление в СУ

   
Стратегия за повишаване на качеството чрез усъвършенстване на системите за управление в СУ

В Софийският университет започва изпълнението на програма от дейности за повишаване на качеството на управление и предоставянето на по-качествени услуги на студентите, работодателите и партньорите на висшето училище.

В продължение на две години в университета ще се работи по проект, който позволява да се анализират ключовите процеси и дейности и да се създадат стандарти, които да гарантират още по-високо качество на обучението на студентите, на научноизследователската дейност, както и на административното и социално-битовото обслужване на студентите.

На пресконференция днес проектът беше представен от доц. д-р Силвия Цветанска – ръководител на Университетския център по управление на качеството, проф. Албена Чавдарова - зам.ректор и проф. Желю Владимиров - експерт и член на управленския екип по проекта.

Като най-старо и авторитетно висше училище, СУ „Св. Кл. Охридски” си поставя за цел да усъвършенства своите системи за управление, така че да постигне:

  • По-добро съответствие на подготовката на студентите с потребностите на пазара на труда и с изискванията на бизнеса;
  • По-активно включване на студентите, работодателите и потребителите на кадри и процеса на управление на дейностите в университета;
  • Мотивиране на преподавателите и служителите за повишаване на качеството на работата им;
  • Интегриране на информационните системи за управление;

В резултат на приложението на целенасочените дейности по проекта очакваме да постигнем:

  • Устойчива система за управление на качеството в Софийския университет;
  • По-високо качество на обучението и на административното обслужване на студентите;
  • Създадена и приложена система за ежегодна обратна връзка от студенти, преподаватели, административни служители и работодатели за повишаване на качеството;
  • Адекватно управление чрез икономизиране и оценка на ефективността на присъщите дейности, синхронизиране и автоматизиране на информационните системи и внедряване на единни критерии в системата за управление.

Проектът е с продължителност 24 месеца (от 28 януари 2013 до 28 януари 2015 г.).

Бюджетът на проекта е 497 315, 40 лв.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.