Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Среща на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” с посланика на Пакистан в България

   
Среща на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” с посланика на Пакистан в България

посланик Мухаммад Джамшаид Ифтихар

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Пакистан Мухаммад Джамшаид Ифтихар.

Посланик Ифтихар е за втори път на посещение в СУ, след визита му при декана на Философския факултет проф. д-р Димитър Денков.

На срещата с проф. Илчев бе обсъдено развитието на висшето образование в Пакистан и България. Дискутиран бе и въпросът за пакистанските студенти в СУ, както и за българските докторанти в Пакистан.

Една от основните цели на срещата бе обсъждането на възможностите за увеличаване обмена на студенти и преподаватели между България и Пакистан и работата за по-тясното сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски”, университета в гр. Карачи, както и останалите големи пакистански университети.

Проф. Илчев подчерта, че СУ може да се похвали и с дисциплина „Урду”, задължителна за студентите в специалност „Индология”, ФКНФ, както и избираема „Специализиран превод от и на урду” за същата специалност.

Друг акцент на срещата бе възможността за развитие на българо-пакистанските отношения в областта на образованието с помощта на фондация „Азия – Европа”, основана през 1997 г., която според посланик Ифтихар е от изключителна важност за по-доброто бъдеще на Азия и Европа.

Повече информация за фондация „Азия – Европа” можете да намерите в интернет на адрес: http://www.asef.org/

Проф. Илчев отбеляза и възможностите за обучение на чуждестранни студенти в СУ, които могат да избират между 36 курса на английски език. Популярна бакалавърска програма на английски език е „Европейски съюз и европейска интеграция” във Факултета по класически и нов филологии. В момента се подготвя и магистърска програма за същата специалност. От следващата година ще започне и нова програма във ФКНФ „Южна, Югоизточна и Източна Азия“. През учебната 2013/1014 г. специалност "Медицина" също ще може да се изучава на английски език.