Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Среща на ректора на Софийския университет с делегация на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

   
Среща на ректора на Софийския университет с делегация на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

Делегация на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна, водена от заместник-директора на института проф. д-р Михаил Иткис се срещна днес с ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев.

В срещата участваха и заместник-ректорите проф. Румен Панков и доц. Евгения Бенова, деканът на Физическия факултет проф. Александър Драйшу, както и председателят на Агенцията по ядрено регулиране ст.н.с. д-р Лъчезар Костов, по чиято покана руските учени са на посещение в нашата страна.

Ректорът на Софийския университет припомни, че в Дубна са работили десетки български физици и изрази благодарността си за помощта, която българските учени получават. Проф. д-р Михаил Иткис изрази задоволството си от факта, че България е сред страните-учредителки на Обединения институт за ядрени изследвания и подчерта, че български учени активно работят в института от самото му основаване през 1956 година.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с финансирането на изследванията и иновациите. Общото мнение беше, че приоритет трябва да бъде осигуряването на фундаменталната наука с достатъчно средства.

Сред обсъжданите теми беше и възможността студенти в магистърските програми на Физическия факултет на Софийския университет да провеждат стажове в Обединения институт за ядрени изследвания. Представителите на института поканиха декана на Физическия факултет и университетски преподаватели на посещение в Дубна, където да договорят бъдещото сътрудничество в тази сфера.

 

1