Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Среща на проф. дин Иван Илчев с посланика на САЩ Марси Рийс и д-р Матю Бъроуз

   
Среща на проф. дин Иван Илчев с посланика на САЩ Марси Рийс и д-р Матю Бъроуз

Д-р Матю Бъроуз

Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев се срещна днес с посланика на САЩ в България Марси Б. Рийс и д-р Матю Бъроуз.

Това е първото посещение на д-р Бъроуз в България по покана на посланик М. Рийс.

На срещата бяха обсъдени проблемите на висшето образоване в България и САЩ. Проф. Илчев подчерта, че Софийски университет „Св. Климент Охридски” е единственият български университет, в който кандидат-студентите могат да избират между 25 професионални направления.

Ректорът отбеляза, че Университетът винаги е бил коректив на всяка една политическа власт и изрази надежда, че подкрепата на държавата към образованието ще се увеличава. Посланик Марси Рийс подчерта, че бизнесът също трябва да протегне ръка на висшето образование и да инвестира активно в него.

След срещата д-р Бъроуз изнесе публична лекция на тема "Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове". Събитието се проведе в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, организирано съвместно с Националния младежки форум и Студентски дипломатически клуб към Юридически факултет на СУ.