Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Среща между ръководството на Българския Антарктически институт и делeгация на Турския Антарктически научен център

   
Среща между ръководството на Българския Антарктически институт и делeгация на Турския Антарктически научен център

Днес в зала Алма Матер на Софийския Университет се състоя среща между ръководството на Българския Антарктически институт (БАИ) и делeгация на Турския Антарктически научен център (ТАКВАМ), оглавявана от директора на Центъра Мехмет Али Тюркел.

Директорът на БАИ проф. Христо Пимпирев запозна гостите с дейността на България в Антарктика, опита си в организирането на полярни експедиции, структурите и ангажиментите на международните антарктически организaции, както и с трудностите и проблемите, съпътстващи логистиката и научните изследвания в ледения континент.

Турската страна изказа задоволството си от проведената беседа и от предложението на проф. Пимпирев първите стъпки в изследванията на турски учени в Антарктика да започнат от българската полярна станция „Св. Климент Охридски”. По този начин България утвърждава водещата си роля като регионален координационен център за Югоизточна Европа в международната научна дейност в Антарктика.