Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет „Св. Климент Охридски“ започва администрирането на Oxford Test of English за България

   
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ започва администрирането на Oxford Test of English за България

В Зала 1 на Ректората г-жа Роми Шорт - директор на отдел „Обучение и оценяване“ към Oxford University Press, официално представи Oxford Test of English, който ще бъде достъпен в новосъздадения тест-център в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. дин Иван Илчев - ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се върна в ученическите си години, спомняйки си за удоволствието, с което са разгръщали книгите с емблемата на Oxford University Press. Днес Университетът има уникалната възможност да се възползва от опита и традициите на уважаваната английска институция.

Проф. дфн Анастас Герджиков допълни, че идеологията на Университета винаги е била да развива максимално потенциала си и подчерта, че за академичната общност е призвание именно тук да се провежда тестът в България.

Oxford Test of English е тест за владеене на общ английски език, одобрен от Университета в Оксфорд и разработен от тестовия отдел на Департамента по преподаване на английски език на Oxford University Press. Той позволява на различни институции да оценят знанията на своите студенти/учащи според Общата европейска езикова рамка (CEFR) по международните стандарти за преподаване на английски език.

Oxford Test of English се провежда изцяло онлайн и се състои от 4 модула (четене, писане, слушане и говорене). Всеки тест е уникален за всеки тестуван - системата се адаптира в реално време към нивото на тестувания. Тестът продължава около 2 часа. През 2013 г. тестът ще посочва резултати на най-разпространените нива от Европейската рамка - А2, В1 и В2. Предвидено е през 2014 г. тестът да покрива всички останали нива и да разшири възрастовата група на тестуваните.

След полагане на теста, тестуваните получават документ с резултати с логото на университета в Оксфорд, Oxford University press и Софийския университет, както и нивото на владеене на английски език в съответствие с Европейската езикова рамка. Чрез използване на онлайн услугите към теста тестуваните могат да предоставят достъп на своите работодатели или други институции до своите резултати.

Университетът в Охфорд ще извършва постоянен контрол върху дейностите, свързани с качеството и развитието на The Oxford Test of English. Резултатите са разпознаваеми в цяла Европа. Провеждането на теста е гъвкаво, той е за всички желаещи всеки ден в годината. Цената е 199 лв. До краят на март ще бъде отворена възможността за записване. Основна приоритетна таргет-група за разпознаване на теста са работодателите, а следващата стъпка са университетите.

Коментари

Влез, за да коментираш.