Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е носител на наградата „Оборище“ за 2012 г.

   
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е носител на наградата „Оборище“ за 2012 г.

Отличието, което Сдружението на възрожденските градове „Възраждане 21 век“ връчва ежегодно, се присъжда за принос за съхраняването на националната идентичност и българския дух в съвременното развитие на българското общество.

Софийският университет е първата институция, удостоена с наградата „Оборище“. Предложението за наградата е на Общобългарския комитет „Васил Левски“.
На 2 май 2013 г. в местността Оборище председателят на Сдружението на възрожденските градове „Възраждане 21 век“ Никола Белишки връчи на доц. Евгения Бенова, заместник-ректор на Софийския университет, почетната награда. Доц. Бенова благодари от името на ректора на Софийския университет "Св. "Климент Охридски" проф. Иван Илчев и на академичната общност за високата оценка на дейността на Софийския университет за утвърждаването на българската национална идентичност и българския дух през последните 125 години от развитието на обществото ни.

В словото си тя отбеляза: "В Алма Матер се изучават езици от различни краища на света, както и културите на различните народи. Но ние предаваме на младото поколение и огромното богатство на родния език и на родните традиции и обичаи. С еднакво внимание и усилие се изучава историята на света, но и историята на България. Защото тя е неотделима част от глобалното развитие на човечеството. Защото вярваме, че само народ, съумял да съхрани своята идентичност, самочувствие и уникалност, може да просперира в едно бързо променящо се време и да намери верния път. Само народ, стъпил здраво върху своите корени, ще може да се развива и ще има силата да устои на кризите – икономически и духовни.

Тази година Софийският университет чества 125-та годишнина от създаването си. През тези години той се превърна в символ на знаещите и можещите хора, на свободните духом, на умовете, които търсят и даряват своите знания, на тези, които искрено вярват, че знанието прави силата. Хиляди възпитаници на Алма Матер в продължение на повече от столетие допринасят за развитието на страната ни. И днес наши възпитаници печелят престижни награди с национално и международно значение. Затова не е случаен фактът, че Софийският университет е първата институция, удостоена с наградата „Оборище“. Защото верен на своята мисия – да продължава многовековната българска културна и просветна традиция, Софийският университет е средището, което не престава да напомня, че образованието е основният приоритет на всяко модерно и проспериращо общество."

pochetno_svidetelstvo