Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет и фирмата „Юниливър“ подписаха договор за научно сътрудничество

   
Софийският университет и фирмата „Юниливър“ подписаха договор за научно сътрудничество

Споразумението за партньорство поставя СУ на световната карта като един от малкото на брой университети, с които фирмата ще си партнира през следващите години.

В заседателната зала на Факултета по Химия и фармация бе подписан договор за стратегическо научно сътрудничество между Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и международната фирма „Юниливър“.

На срещата присъстваха д-р Роджер Лийч, ръководител на отдела за международно сътрудничество на фирмата, д-р Еди Пилан, координатор на международното сътрудничество на „Юниливър“ в областта на новите материали, зам.-ректорът на СУ чл. кор. проф. дбн Румен Панков, ръководителят на НИС инж. Божил Добрев, деканът на Факултета по химия и фармация чл. кор проф. Тони Спасов, ръководителят на катедра Инженерна химия проф. дхн Николай Денков (ръководител на множество проекти с фирмата „Юниливър“), акад. дфзн Петър Кралчевски и други учени и изследователи. Присъстваха и бившите докторанти на катедрата по Инженерна химия д-р Симеон Стоянов и д-р Йордан Петков, които сега работят в изследователските центрове на „Юниливър“ в Холандия и Англия.

Д-р Лийч сподели, че идеята на подобно сътрудничество е да се използват научните открития и технологии в бизнеса. Софийският университет се нарежда като партньор на „Юниливър“ до университети като тези в Манчестър и Ливърпул, Института по технологии в Кайпур, Индия и други водещи научни звена.

През последната година „Юниливър“ започна изграждането на мрежа от ограничен кръг партньорски лаборатории по целия свят със специфична експертиза в определени научни области. Благодарение на дългогодишното ползотворно сътрудничество на фирмата с катедрата по Инженерна химия във факултета по Химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски”, тази катедра е избрана като един от стратегическите партньори на фирмата. В тази катедра работят световноизвестни изследователи в областта на повърхностно-активните вещества, пените и емулсиите – системи, които намират широко приложение както в химичните технологии, така и в козметичните, хранителните и фармацевтичните продукти.

Подписването на такова споразумение за стратегическо партньорство ще даде възможност за сключването на поредица от споразумения за решаването на конкретни научни задачи от интерес за фирмата, като те ще бъдат финансирани от нея. Освен това, настоящото споразумение за партньорство поставя СУ на световната карта като един от малкото на брой университети, с които фирмата ще си партнира през следващите години.

Заместник-ректорът на СУ чл. кор.проф. дбн Румен Панков поздрави колегите си от Факултета по химия и фармация за подписването на споразумението и изрази силната подкрепа за това сътрудничество от името на ректора и ръководството на Софийския университет. „Това споразумение е плод на дългосрочно и успешно сътрудничество с катедрата по Инженерна химия – каза той - и се надявам то да стане отправна точка за сътрудничество и с други катедри и факултети в СУ“.

Деканът на химическия факултет чл. кор проф. Тони Спасов изрази задоволството си от подписаното споразумение: „ Много се радвам, че съм част от екипа, участващ в това сътрудничество с „Юниливър“. Като декан на Факултета по химия и фармация оценявам много високо възможността за работа с „Юниливър“ по научното приложение на фундаменталната наука. Това е много важно за нас, за Факултета като цяло и за групата, която работи в тези области, защото се опитваме да съчетаваме научните изследвания и преподаването и да поддържаме високото ниво и качество и на двете дейности.“

Фирмата „Юниливър“ е световен лидер в производството на бързооборотни стоки като козметични и миещи препарати, освежаващи напитки и хранителни продукти. Сред най-известните марки на фирмата са козметичните препарати Dove и VO5, дезодорантите Rexona и Axe, чайовете Lipton, сладоледите Ben & Jerry’s и Algida, майонезите Hellmann’s, маргарините Becel, почистващите препарати Cif и Domestos, и много други. Във филиалите на фирмата по целия свят работят над 170 000 човека, а годишния й оборот е над 50 млрд. евро. Всяка година фирмата отделя над 1 млрд. евро за научни изследвания, свързани с развитието на нови продукти.

Това е поредното споразумение, което Факултетът по химия и фармация сключва с голям международен концерн. През месец март тази година беше сключен договор за спонсорство с BASF.