Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет бе домакин на годишните Хумболтови лекции

   
Софийският университет бе домакин на годишните Хумболтови лекции

Проф. дхн Георги Вайсилов

В Аулата на Софийския университет се проведоха годишните Хумболтови лекции, организирани от Хумболтовия съюз в България. На събитието присъстваха представители на академичната общност на Софийския университет, преподаватели и студенти.

Проф. дхн Георги Вайсилов, преподавател във Факултета по химия и фармация на СУ и председател на Хумболтовия съюз в България, поздрави всички присъстващи и откри събитието. Той отбеляза, че тези лекции се провеждат за трета поредна година, а през 2013 г. се организира Хумболтов колег, в който взимат участие видни учени от България и Германия. На международната конференция присъства и президентът на фондацията проф. Хелмут Шварц. Тази година акцентът на събитието попадна върху български колеги, които работят в актуални области. Проф. Вайсилов изрази надежда лекциите да са интересни на публиката.

Присъстващите в Аулата имаха възможност да чуят лекциите на проф. Радка Аргирова от болница Токуда на тема "Съвременната наука и вирусните епидемии днес" и лекцията на доц. Евгения Вълчева от Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Сините светодиоди - от Нобеловата награда до българското участие". След лекциите проф. Лора Тасева - учен-посланик на Фондация "Александър фон Хумболт" за България, представи кратка актуална информация за Фондацията.