Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Смъртта не може да спре да убива, колкото и да иска

   
Смъртта не може да спре да убива, колкото и да иска

Университетски-театър „@лма @лтер“ се върна от Международния театрален фестивал FITUG V в Гранада – един от малкото останали несъстезателни.

Това има своите предимства. Представлението „Хамлет или три момчета и едно момиче“ беше прието с бурни аплодисменти на сцената в Гранада. “Как се става Хамлет?”, “Кое е хамлетовото в Хамлет?”, “Кое е това, което прави от едни хамлетовци, а от други нехамлетовци?” са въпросите, които поставяха човекът-актьор от „@лма @лтер“ и човекът-зрител от участниците на международния фестивал.

487034_4296304960556_799089433_n

Още в самото начало на представлението в Офелия потърси себе си дама от първия ред и намери отговор в своята вътрешна тишина. Съвсем контрастно един от зрителите, получил ролята на Полоний, не спираше да интерактира до самия край на пърформънса. В своята изповед Офелия, жената на въжето, жената със сняг на устните, се разкри на български и испански, за да чуе ехото от средата на залата, връщано от струните на една китара. Мъж с брадясало лице, с поглед вперен право в трупата. Пръстите му галят всяка струна. Пренася ни в революцията на света, за да се събудим отново - тук и сега. Да се събудим пред избора, който не съществува пред труповете на сцената. Не съществува дори пред Смъртта, която е своеобразен режисьор на спектакъла. Защото тя не може да спре да убива. Колкото и да иска.

Мъжът с китарата, започнал кариерата си в трупата на „@лма @лтер“, днес има своята лаборатория в Гранада – с интересното име „Лаборатория за сценично действие „Владимир Цеков“. Славянските окончания звучат впечатляващо – казва той, когато говорим за изкуство, а Владимир Цеков е просто приятел, комуто често приписват заслуги в историята на театъра.

За първи път тази година ще имате възможност да гледате „Хамлет или три момчета и едно момиче“ на български език на сцената на театър-лаборатория „@лма @лтер“ на 06 декември от 19:30 часа.

На 10 декември трупата на „Лаборатория за сценично действие „Владимир Цеков“ ще бъде само за един ден в България, но ще гостува на театър-лаборатория „@лма @лтер“ с последния свой спектакъл, удостоен с награда на Международния фестивал в Бирмингам.

21886_4289771197216_827041002_n

Коментари

Влез, за да коментираш.