Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Съобщение

   
Съобщение

На 27 ноември 2013 г. е първата от поредица тържествени церемонии, на които завършващите бакалавърска и магистърска степен в редица факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получават своите дипломи.

Според стародавна академична традиция промоциите на завършващите студенти се провеждат в тържествената обстановка на Аулата на Ректората и са важна част от събитията, с които най-старият университет в България отбелязва дните, посветени на своя патрон св. Климент Охридски. На празничната церемония ректорът връчва дипломите и награди на отличилите се с постиженията си студенти.

Заради продължаващата акция на студентите обаче съществува опасност церемониите да не бъдат проведени на тяхното обичайно тържествено място. Въпреки продължаващите вече няколко дни разговори на ръководството на Софийския университет със студентите, до този момент няма ангажимент от тяхна страна да освободят Аулата за промоциите на факултетите.

Ректорското ръководство на Софийския университет винаги е разглеждало промоциите като празник за всички студенти, като награда за техните усилия, като повод за радост и гордост за техните близки и не на последно място за техните преподаватели. Явно това не важи за студентите, които провеждат своята акция в Аулата на Ректората, и те са готови да лишат колегите си от възможността да отпразнуват момента на завършването си.

Ректорското ръководство изразява категоричното си несъгласие с незачитането на правата на другите, което в момента демонстрира тази относително малка група студенти и настойчиво напомня, че подобни действия са далеч от демократичните правила.