Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / С лекция на посланика на Румъния продължава цикълът лекции за миналото и съвремието на Югоизточна Европа

   
С лекция на посланика на Румъния продължава цикълът лекции за миналото и съвремието на Югоизточна Европа

посланик Антон Пъкурецу

Ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с посланика на Румъния в България Антон Пъкурецу.

На срещата посланик Пъкурецу подчерта, че София и Букурещ трябва да развиват общи проекти, за да привлекат чуждестранно финансиране, включително от фондовете на ЕС.

Проф. Илчев отбеляза, че единият от дарителите на СУ – Евлоги Георгиев е дарител и на Букурещкия университет, с което става един от малкото хора, подпомогнали два национални университета.

Обсъден бе и строежът на втория мост на река Дунав, който посланик Пъкурецу описа като изключително мащабен и впечатляващ проект. Мостът ще бъде с 4 лентови пътни платна, лента за пешеходци, колоездачи и ЖП линия.

Основните акценти на лекцията на посланика са външнополитическите цели на Румъния днес и отношенията й с България, на която Румъния гледа като на един от най-важните съседи и партньори в стратегически план, посочи посланик Пъкурецу.

Лекцията на посланик Пъкурецу е част от цикъл лекции на посланици от Югоизточна Европа за студенти от Историческия факултет на Софийския университет от бакалавърската комплексна програма на английски език „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“. В нея студентите изучават история, политика и икономика на региона, както и балкански езици.