Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / С академично тържество беше отбелязана годишнината на Университетската ботаническа градина в Балчик

   
С академично тържество беше отбелязана годишнината на Университетската ботаническа градина в Балчик

На 27 юли 2013 г. Университетската ботаническа градина в Балчик отбеляза годишнината от създаването си с академично тържество. Тазгодишния празник премина под знака на 125-та годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и 120-та годишнина от рождението на основателя на градината – акад. Даки Йорданов.

Празникът започна под звуците на студентския химн с полагане на венци пред паметната плоча на акад. Д. Йорданов. Венец от името на ректорското ръководство на Софийския университет поднесе заместник-ректорът доц. д-р Юрий Кучев, а от името на Университетските ботанически градини – директорът на УБГ д-р Красимир Косев.

След химна на Република България академичното шествие от студенти, служители на градините и много гости начело със заместник-ректора и академичното ръководство на Биологическия факултет, под звуците на „ Гаудеамус”, се отправи към мястото на тържеството в „Божествената градина”. Поздравителен адрес от името на ректорското ръководство отправи доц. д-р Юрий Кучев. Проф. Димитър Иванов, ръководител секция „Палеоботаника” на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, изнесе академично слово за делото на акад. Даки Йорданов.

Поздравителни адреси до ректора на СУ ”Св. Климент Охридски” и екипа на градините бяха отправени от министъра на културата д-р Петър Стоянович ( прочетен от Директора на ДКИ „КЦ Двореца” Жени Михайлова), проф. Ваня Добрева - председател на Комисията по образование на НС, председателя на Българското ботаническо дружество проф.Добрина Темнискова, (прочетен от проф. Димитър Иванов), доайена на тропическото земеделие у нас и съратник на акад. Даки Йорданов - Серафим Серафимов, сина на акад. Даки Йорданов – проф. Стефан Йорданов, главнокомандващия на ВМС контраадмирал Румен Николов (прочетен от майор Росен Иванов), председателя на Асоциацията на производителите на декоративни растения – инж. Трифон Трифонов, директора на Природонаучния музей във Варна – проф. Мариана Филипова.

Директорът на Държавна агенция „ Архиви” доц. д-р Мартин Иванов откри изложбата „Балчик – тихото пристанище”, подготвена от от Държавна агенция „Архиви”, Националния архив на Румъния и Университетските ботанически градини. Доц. Иванов разказа за това как е възникнала идеята за изложбата и изрази специални благодарности към ректора на Софийския университет за възможността да бъде реализирана, като отбеляза значението на начинанието за трансграничното сътрудничество. Изложбата представя фотокопия на оригинални документи и снимки, свързани с историята на Балчик и бившвта резиденция на бившата румънска кралица Мария в Балчик от началото на ХХ-ти век и ще бъде експонирана в Университетската ботаническа градина – Балчик до края на м. септември. Неговият колега – директорът на Националния архив на Румъния д-р Йоан Драган също отправи благодарност към ректора на СУ „ Св.Климент Охридски” и екипа на УБГ за безрезервната подкрепа и изрази надежда за бъдещи подобни общи инициативи.

Беше открита и изложба, посветена на 125-та годишнина на Софийския университет „Св. Климент охридски“, която гостите на Университетската ботаническа градина ще могат да разгледат до края на септември.

Студентите и гостите се запознаха с още една изложба, подготвена от отдел „Архиви” и Музея на СУ, която е експонирана в постоянната експозиция от кактуси и сукуленти. Изложбата представя фотокопия на оригинални документи и снимки, свързани с акад, Даки Йорданов и историята на Университетските ботанически градини. Г-жа Илонка Колева и г-н Симеон Хинковски представиха изложбата и разказаха за подготовката й.

На тържеството присъстваха и много гости – представители на ЛТУ, на ВСУ „Черноризец храбър”, на Аграрния университет в Пловдив, на БАН, на РИОСВ, неправителствени организации, колеги от СУ, учители и директори на училища и читалища в региона.

По същото време в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна се проведе Единадесетият републикански турнир по конкурипик за купата на Софийския Университет "Св. Климент Охридски". Състезанието беше открито от зам.-ректора на СУ доц. д-р Кучев и директора на Университетски ботанически градини д-р К. Косев. Беше отслужен тържествен водосвет.

В края на втория състезателен ден бяха излъчени победителите от дисциплините:

Паркур по хронометър 115, 120 и 140 см.

1. Светлозар Славчев с кобила Канада от КСС „Хезар” – гр. Разград

2. Димитър Веселинов с кон Солон от СККС Варна

3. Олег Горанов с кобила Глингома от КСС „Бутан” - с. Бутан

Победители в категория деца и любители са:

1. Камелия Наумова с кобила Айдахо от СККС Варна

2. Десислава Георгиева с кон Мемфис от ККС „Хан Кубрат” – гр. Варна

3. Владимира Желева с кобила Чародей от ККС „Бургас” гр. Бургас

 

DSCN6608

 

DSCN6605

 

DSCN6673
DSCN6685
DSCN6703
DSCN6727
DSCN6730
DSCN6750
DSCN6753 (3)
DSCN6782
DSCN6789
DSC02105
DSC02127
DSC02335