Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Руският космонавт Роман Романенко гостува на програма “Космически предизвикателства” в Софийския университет

   
Руският космонавт Роман Романенко гостува на програма “Космически предизвикателства” в Софийския университет

В конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща между Роман Романенко и участници и гости на програмата „Космически предизвикателства“, дългогодишен партньор на СУ. Руският космонавт успешно е участвал в мисии на Международната космическа станция и е прекарал почти година общо време (две продължителни мисии) на орбита.

Роман Романенко е космонавт-изпитател, зам.-командир на отряда космонавти в „Научно-изследователски изпитателен център за подготовка на космонавти „Ю. Гагарин“. Той е носител на званието "Герой на Русия" и на почетното звание „Летец-космонавт на Русия“. Руският космонавт три пъти влиза в състава на дублиращи екипажи: МКС-9, МКС-11 и МКС-15. През юли 2008 г. е назначен в основния екипаж на 20-та експедиция на МКС за командир на кораба „Союз ТМА-15“, с който на 27 май 2009 г. той, заедно с Франк Де Вини (Белгия) и Роберт Тирск (Канада) пристига на МКС. Приземява се на 1 декември 2009 г. Продължителността на полета е 187 денонощия 20 часа 40 минути 41 секунди.

1

В Софийския университет Романенко направи презентация на тема “Пилотируеми космически полети” пред участници и гости на програма “Космически предизвикателства” (програма на технологии и космически науки). Той разказа детайли от собствените си преживявания и представи накратко част от подготовката за една космическа мисия. Романенко сподели с гостите няколко от интересните си лични преживявания на борда на космическата станция.

2

В следващите две седмици, на официалната страница на програма “Космически предизвикателства” ще бъде публикувана презентация и интервю с Романенко: http://spaceedu.net.