Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорът на СУ и посланикът на Кралство Мароко обсъдиха възможности за сътрудничество

   
Ректорът на СУ и посланикът на Кралство Мароко обсъдиха възможности за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България г-жа Латифа Ахарбаш. Това е първото посещение на новоназначения посланик в най-старото българско висше училище.

 

По време на срещата бе дискутирано посещението на представители на СУ през април тази година в Кралство Мароко, където те участваха за втора поредна година в най-голямото изложение за образование и обучение в Северна Африка, провеждано ежегодно в Казабланка. По време на изложението университетът представи възможностите за обучение на марокански студенти, които предлага в образователните степени бакалавър, магистър и доктор. Предвижда се в изданието на форума през 2015 г. България и СУ да имат разширено участие като почетни гости. В рамките на посещението бяха проведени разговори и срещи в Регионалната академия за образование и обучение на област Сус-Маса-Драа, с която предстои да бъде подписано споразумение за сътрудничество. То ще позволи на СУ да разгърне мащабна научна и преподавателска дейност в Мароко, а мароканските преподаватели, ученици и кандидат-студенти ще могат да се възползват от предимствата на българското висше образование. Посланик Ахарбаш оцени високо факта, че за първи път български университет ще подпише подобно споразумение с РАОО на един от най-перспективните региони в Мароко, известен с икономиката, земеделието и туризма си и определи това като сериозно постижение и първа от серия важни стъпки в развитието на двустранните отношения. Ректорът също даде висока оценка на посещението, което според него е преминало не само много успешно, но е положило и основите на дългосрочно сътрудничество на академично ниво.

Посланик Ахарбаш подчерта, че Мароко разглежда България като врата към Европейския съюз. Според нея географската близост на кралството до ЕС е същевременно и близост на мароканските ценности и традиции до европейските, а с богатата си история и разнообразна култура България може да бъде в помощ на страните в преход със своите подход и експертиза. Тя изтъкна още своето основно послание като официален дипломатически представител на Мароко и бивш университетски преподавател – арабският свят е разнообразен и се променя непрекъснато и като такъв на него не бива да се гледа през призмата на стари стереотипи, а да бъде оценен какъвто е днес, с неговите достойнства и слабости. Мароко, като част от този пъстър и емоционален свят, има своя силен интерес от успешно, пълноценно и дългосрочно сътрудничество със СУ.

Проф. Иван Илчев запозна посланика на Кралство Мароко със специалностите в СУ, като обърна специално внимание на бакалавърската програма „Европейски съюз и интеграция“, която предлага на студентите от страни извън ЕС базисни познания за начина на функционирането му, както и на магистърската програма по международно право на ЕС, която се провежда съвместно с френски университети.