Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорът на СУ и кметът на София подписаха Меморандум за сътрудничество между Алма Матер и Столична община

   
Ректорът на СУ и кметът на София подписаха Меморандум за сътрудничество между Алма Матер и Столична община

Най-старото висше училище у нас и Голяма столична община ще работят съвместно за подготовката на кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г. и за промотирането на сградата на Ректората и Университетския музеен комплекс като туристически обекти в туристическите маршрути на София.

Днес, 23 април 2013 г. в Зала 1 ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова подписаха споразумение за съвместна дейност между Алма Матер и Голяма столична община. Най-старото висше училище у нас и Столичната община ще работят съвместно за подготовката на кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г., както и за промотирането на сградата на Ректората и Университетския музеен комплекс като туристически обекти в туристическите маршрути на София.

Маршрутът в сградата на Ректората предвижда посещение в галерия „Алма Матер“, разглеждане на Конферентната зала, Испанския и Франкофонски центрове, Музея на Софийския университет, стената за катерене, зала „Америка за България“, Музея по палеонтология и исторична геология, централния вход и скулптурите на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви, паметните плочи и витражи в централното фоайе, Аулата, библиотека „Филологии“, книжарницата на Университетското издателство, Заседателната зала 1 с иконата на св. Климент Охридски, 65-та аудитория, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, факултетните библиотеки на Историческия и Философския факултет, Университетската библиотека и Университетския театър „Алма алтер“. В маршрута са включени и Университетската ботаническа градина, както и Музейната експозиция за историята на радиото във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова изненада ректора с новата карта за транспорт в София, издадена от Центъра за градска мобилност, в която са включени Музеят на СУ, музеят Палеонтология и Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, в който посетителите могат внимателно да подържат парче от Тунгуския метеорит – единственият къс от метеорита, който се намира извън Русия.

И ректорът на СУ, и кметът на София подчертаха, че сътрудничеството между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Голяма столична община е изключително успешно от няколко години. Г-жа Фандъкова допълни, че това сътрудничество е по идея на ректора.

Проф. Илчев дебело подчерта един важен факт от съвместната работа между двете институции: „Тази година, която е юбилейна – 125 г. от основаването на СУ, година, в която СУ провежда Третия международен конгрес по българистика, Столичната община е единствената институция в държавата, която е оказала пълна подкрепа. И ръководителят на нашия инициативен комитет за Третия международен конгрес по българистика не пести дитирамбите си, когато говори за подкрепата, която получаваме от Столична община“.

Съвместната работа между Софийския университет и Столична община включва и изпращане на студенти – стажанти в общината, които работят в областта на администрацията, туризма и др. Освен това се предвижда да бъде направена площадка на открито за нуждите на студентите в Студентски град, както и редица инфраструктурни промени. Проф. Илчев разкри, че е говорил с главния архитект на София за недостроената спортна зала на Софийския университет в „Слатина“ за идеята да се направи лицей, в който съвместно с възпитаници на университета да се обучават деца от детската градина до завършване на средното им образование и други бъдещи проекти.

Кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че Столична община е готова да приеме всички студенти, желаещи да проведат стажа си там: „Ние сме един от най-големите работодатели в страната и имаме нужда от специалисти във всяка една сфера без космонавтика засега, защото имаме и транспорт, и здравеопазване, и образование.“ Тя даде за пример студентите по европеистика, които с провеждането на практиката си допринасят изключително много за подготовката на кандидатурата на София за европейска културна столица.

Г-жа Фандъкова допълни: „В момента по наше искане се обучават наши специалисти за електронно документиране на обекти – културно наследство. Обучението е два месеца и ще приключи през май. Отново Софийският университет е домакин на тази инициатива, за което благодаря“. Тя сподели още, че през юли заедно с Философския и Стопанския факултет се изготвя регионална програма за мениджъри в областта на културата и напомни, че по инициатива на ректора е учредена и награда на Столична община за млад учен.

„За мен е важно като кмет – сподели г-жа Фандъкова, - че отворихме общината за науката и това при всички случаи се отразява и вече се вижда отражението в устойчивото развитие на града ни“.

Ректорът проф. дин Иван Илчев и кметът г-жа Йорданка Фандъкова разгледаха по-късно експозицията на Музея на Софийския университет.