Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорът на Софийския университет изпрати писмо до министъра на вътрешните работи

   
Ректорът на Софийския университет изпрати писмо до министъра на вътрешните работи

По повод зачестили запитвания от медии ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” проф. дин Иван Илчев изпрати днес писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

В писмото ректорът на Софийския университет отправя запитване отговаря ли на истината информацията за полицейско присъствие в двора и около сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и твърденията на студенти, че от тях са изисквани студентски книжки или други лични документи при влизането им на територията на Факултета.

В писмото ректорът на Софийския университет напомня, че съгласно чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование автономията на висшето училище не може да се нарушава чрез: „Влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии”.