Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Публична лекция на д-р Матю Бъроуз на тема "Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове"

   
Публична лекция на д-р Матю Бъроуз на тема "Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове"

Н. Пр. г-жа Марси Рийс и д-р Матю Мъроуз

Днес в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ се състоя публичната лекция на д-р Матю Бъроуз на тема "Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове". Събитието е спонсорирано от Посолството на САЩ и се организира съвместно с Националния младежки форум и Студентски дипломатически клуб към СУ.

Срещата беше открита от представители на Националния младежки форум и Студентски дипломатически клуб, които поставиха въпроса, вълнуващ младите хора: „Какъв ще бъде светът?“ и изразиха съпричастността си към трагичните събития в Бостън.

Специален гост на събитието беше Н. Пр. г-жа Марси Рийс, извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България. Тя благодари на Софийския университет за възможността да се реализира събитието, на младите българи, които се вълнуват от глобалните въпроси в развитието на света и изказа възхищението си от красивата сграда на Ректората.

Г-жа Рийс представи д-р Матю Бъроуз, който е заемал редица високопоставени длъжности в ЦРУ и в Националния съвет по разузнаване (НСР), като в момента е директор на Аналитичната секция на НСР.

Д-р Бъроуз обясни на аудиторията целите и мисията на Националния съвет по разузнаване и подчерта, че основната цел не е да предсказва, а да изследва и анализира различни събития от различни сфери и с това да се помогне за решаването на различни проблеми. Такива изследвания се правят веднъж на всеки 4 години – глобално изследване на тенденциите на света – икономическата сфера, климатичните промени, демографията и прочие.

В доклада на Матю Бъроуз са подчертани мегатенденциите – това са тези тенденции, които се случват при всички видове сценарии, които се предвиждат за бъдещето на света; факторите, които променят играта – това са тенденциите, които са много важни, но не може да се предвиди тяхната траектория през следващите 20-50 години и накрая са представени Алтернативни светове.

Едно от глобалните явления е увеличаването на средната класа. През последните 3-4 десетилетия тя е достигнала до 1 милиард и половина души. Особено внимание се обърна и на революцията в информационните технология. Това се случва много по-бързо отколкото всеки от специалистите и анализаторите е предполагал. Д-р Бъроуз посочи, че в Африка например, в момента над 70% от населението имат достъп до интернет не толкова чрез лаптопи, а чрез смартфони.

Разбиването на центровете на властта и на могъществото е друга основна мегатенденция. Един от фактите, който д-р Бъроуз посочи, че до 15-20 години САЩ ще бъдат втора икономическа сила и ще отстъпят първенство си на Китай.

Много сериозен факт в световен мащаб е застаряването на населението. „В следващите 15-20 години ще настъпи масово застаряване – заяви лекторът. - Това е прецедент и никой не може да предвиди как ще се развият събитията“. Основна тенденция в демографията е и урбанизацията – 60% от населението до 2030 г. ще живее в големите градове. Д-р Матю Бъроуз е категоричен, че то ще промени инфраструктурата и че през следващите няколко десетилетия ще се построи повече, отколкото досега. Застаряването е едно от основните предизвикателства пред западните държави. „Това, което ще ни занимава през следващите десет години – сподели д-р Бъроуз, - е да се инвестира в технологичен капитал – така че по-малко хора да могат да извършват толкова работа, колкото са вършели хората, когато са били повече“

В лекцията си д-р Бъроуз акцентира и на проблема с природните ресурси. „До 2030 година 50% от населението на света ще живее в райони от недостиг на вода – предвиди д-р Бъроуз. - Това ще доведе до недостиг и несигурност на храните. Можем да се преборим с това, но ни трябва повече съдействие от страна на правителствата.“ Този проблем ще бъде особено голям в страните, в които има демографски бум – Пакистан, Нигерия и други. Д-р Бъроуз изказа оптимизма си относно производството на енергийните ресурси в световен план.

Доктор Матю Бъроуз говори обстойно за партньорството между Китай и САЩ, за ролята на САЩ в сложната международна обстановка, за проучването на новите технологии, за неравенството като проблем в световен мащаб – не само в доходите, но и неравенства, породени от етнически и религиозни различия, за престъпните мрежи.„Светът ще е несигурен“ – каза той, но е категоричен, че не сме безпомощни.