Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Пимпирев подписа Меморандум за двустранно логистично и научно сътрудничество в изследването на Антарктика между Република България и Република Турция

   
Проф. Пимпирев подписа Меморандум за двустранно логистично и научно сътрудничество в изследването на Антарктика между Република България и Република Турция

Днес в рамките на 36-то Съвещание на държавите от Антарктическия Договор в посолството на Република Турция в Брюксел бе сключен Меморандум за двустранно логистично и научно сътрудничество в изследването на Антарктика между Република България и Република Турция.

От българска страна споразумението бе подписано от Директора на Българския Aнтарктически институт проф. Христо Пимпирев, а от турска – от Директора на Турския Антарктически научен център проф. Мехмет Али Тюркел.

На церемонията присъстваха посланикът на Турция в Белгия Мехмет Хакан Олкай и директорът на Дирекция „Международно право и юридически въпроси” на МВнР – посланик Бранимир Заимов.

По телефона от Брюксел проф. Пимпирев сподели: „Сключеният Меморандум е поредното признание от международната научна общественост за авторитета на дейността на България в Антарктика. За нас е чест, че за асистиране на първите стъпки на турските учени в Антарктика е избрана България. Турция компенсира относително късното си включване в изследването на ледения континент с амбициозна и богато финансирана програма. Само за дебюта на тази програма, независимо от световната криза, са предвидени средства, десетократно повече от общата стойност на двадесетте и една досегашни наши експедиции”.