Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Иван Илчев: „Не може да има разделение в науката в България“

   
Проф. Иван Илчев: „Не може да има разделение в науката в България“

акад. Стефан Воденичаров и

проф. Иван Илчев

На церемония в Заседателната зала № 1 на Ректората в Софийския университет „Климент Охридски“ днес беше подписан Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките и Асоциацията на изследователските университети.

Асоциацията на изследователските университети, която е създадена през 2008 г., обединява Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет – София, Техническия университет – София и Химико-технологичния и металургичен университет.

Четирите университета са водещи в научно-изследователската дейност в България. В тях преподават повече от една трета от хабилитираните преподаватели в страната и те дават основен дял от университетската научна продукция.

В началото на церемонията ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев изрази радостта си от това, че може да участва в днешното събитие.

Той подчерта, че преди четири години, когато е създадена Асоциацията на изследователските университети, е отправено предложението към Българската академия на науките за съвместна дейност. Не може да има разделение в науката в България, изтъкна проф. Илчев и добави, че БАН e най-мощната научна институция в България, а Асоциацията на изследователските университети с обединените си научни усилия безспорно се нарежда на второ място в страната.

Проф. Иван Илчев припомни, че през последната година интеграцията и сътрудничеството между БАН и Асоциацията се е засилила както при съвместното кандидатстване за национални и европейски проекти, така и с участието на специалисти от Академията в преподаването в четирите университета и изтъкна специално съвместната работа на експертите по подготовката на бъдещата Оперативна програма „Наука и интелигентен растеж“.

Ректорът на Софийския университет очерта основните точки в споразумението: съвместни усилия на университетите и БАН за действителното осъществяване на оперативната програма за интелигентен растеж, общи действия за постигане на адекватно финансиране на науката, на научните изследвания и подготовката на кадри за тези изследвания, насочване на усилията към разработване на съвместни проектни предложения при кандидатстване за национално или международно финансиране, създаване на условия за още по-широко включване на специалисти от БАН в преподавателската работа в университетите и търсене на по-широко сътрудничество в съвместни проекти на Академията и Асоциацията от една страна и националния бизнес от друга.

Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров подчерта, че всички учени в България в момента трябва да докажат своите възможности и способности за изпълнение на програмата „България 2020“ и европейската програма 2020. От учените се иска обаче и да помогнат за възраждането на българската икономика, което е невъзможно да стане без научни изследвания. „За нас като хора, които се чувстват отговорни към отечеството си, това наше събиране е задължително“, изтъкна акад. Воденичаров. Той изтъкна, че няма неразбирателство или съревнование между учените, а споразумението, което днес се подписва, отваря и нови ниши, които ще дадат много добри резултати.

„Единични учени, единични колективи не могат да бъдат успешни в този недружелюбен свят, който е около нас. Само когато сме единни и сме общи, когато се чуе единен глас, тогава можем да представим нашите резултати“, каза акад. Воденичаров.

Ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев, който е председател на Съвета на ректорите, обърна внимание на факта, че преди няколко години благодарение на някои ректори и на някои представители на БАН е имало изкуствено деление на БАН и университети, което много ловко е било използвано от политиците по принципа „Разделяй и владей“, за да прокарват свои виждания за това как да се развива науката и висшето образование. „Но ние напоследък демонстрираме едно единство, което никога не е било демонстрирано досега“, каза проф. Митов. Той припомни, че на проведената през миналата седмица в Русе среща на Съвета на ректорите са присъствали 48 ректори и всички представители на институциите, които имат отношение към българската наука и образование, както и председателят на БАН акад. Воденичаров и всички са демонстрирали единство не само в присъствието, но и във взетите решения. „Това е много важно и затова аз съм оптимист. Този договор демонстрира това единство“, каза проф. Митев.