Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Христо Пимпирев развя българското знаме на Южния полюс

   
Проф. Христо Пимпирев развя българското знаме на Южния полюс

Проф. Пимпирев и монголският проф. Лхамсурен Дугержавслед тръгнаха на 29 декември по маршрута София – Фракфурт – Сантияго де Чили – Пунта Аренас – Южния полюс.

Времето в момента там е ветровито с температура -32 градуса. Сега южно от полярния кръг е полярният ден и 24 часа слънцето не залязва.

Пимпирев и Дугержавслед тръгват обратно за лагер Юнион Глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 м), на около 1200 км от полюса.

Утре експедицията е планирано да се завърне в Пунта Аренас, откъдето се очаква връзка с проф. Пимпирев и снимки от Южния полюс.

Международната експедицията е посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс в края на декември 1912 г. от норвежеца Роуалд Амундсен, който стъпва за пръв път на Южния полюс, а през януари го достига Роберт Скот. На връщане от полюса той и спътниците му загиват.

В периода между 1993 г. и 2013-а България организира 21 поредни антарктически експедиции. Осем дами участваха в миналогодишната 20-та поред антарктическа българска експедиция. Миналата година България имаше свой проект, с който изследва как глобалното затопляне влияе на тюлените.

Професор Пимпирев е преподавател в катедра Геология и палеонтология на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и антарктически изследовател, председател-учредител на Българския антарктически институт.

По-рано днес съобщихме, че проф. Христо Пимпирев е първият българин стъпил на Южния полюс.

Във връзка с излезлите вече публикации на колеги, които оспорват този факт, Ви уведомяваме, че проф. Пимпирев наистина е първият българин, стъпил на Полюса като част от българската делегация, поставила националния трибагреник там.

Преди него българите, стъпили на полюса, са изпратени от страна на САЩ и Франция.