Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. дин Иван Илчев: „Винаги губи онзи, който се изправи срещу свободата на словото”

   
Проф. дин Иван Илчев: „Винаги губи онзи, който се изправи срещу свободата на словото”

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев изпрати съболезнователен адрес до посланика на Френската република в България Ксавие Лапер дьо Кабан по повод жестокия терористичен акт в редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли ебдо”.

„Този акт на насилие бе посегателство не само върху живота на творците от „Шарли ебдо”, а върху ценностите на свободния свят. Историята е показала, че винаги интелектуалците, като носители на свободното слово, са първите мишени на нетолерантността. Но също така от историята знаем, че винаги губи онзи, който се изправи срещу свободата на словото”, се казва в съболезнователния адрес на проф. Илчев.

В писмото си ректорът на СУ изрази своята надежда и този път да успеем да преодолеем трудностите, за да извоюваме свободата да бъдем заедно въпреки различията си: „Остава ми само да се надявам, улисани в поредния забързан делник, по-често да се връщаме към дълбините на европейската духовност и да се опитваме да бъдем по-човечни. Едва тогава ще има и надежда за бъдещето ни”.