Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Президентът даде началото на новата инициатива “Младежка визия за развитие на България”

   
Президентът даде началото на новата инициатива “Младежка визия за развитие на България”

Президентът на Република България, г-н Росен Плевнелиев даде начало на новата инициатива "Младежка визия за развитие на България" на срещата с абсолвенти в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Целта на проекта е да се насърчи участието на млади хора в процеса на вземане на важни за развитието на страната ни решения. Г-н Росен Плевнелиев пое ангажимент към младата аудитория предложенията им да стигнат до институциите, от които зависи тяхното реализиране: "Нито един политик не може да си позволи да вземе решение за бъдещето, без да покани младите хора на масата за дебати", добави той.

Държавният глава посочи, че в Президентството има специален отдел за стратегическо планиране, който работи по приоритетите. „Докато вече сме на път да финализираме "2020", той вече работи по "2030", а ние искаме вие да сте част от тази национална визия и заедно с вас да я изработим”, обърна се към студентите Плевнелиев. Той посочи, че програмата "България 2020" няма да бъде завършена, докато студентите, които участват в събитието днес, не кажат своята дума.

Държавният глава поздрави Ректора, преподавателите и студентите по повод 20-те от общо 38 награди на фондация "Еврика" на студенти от Софийския университет. "Днес най-добрите ще седнат заедно с експертите на президентската институция да работят по националната програма "България 2020", подчерта още Плевнелиев.

Проф. Иван Илчев изтъкна, че интелектът на младите хора е най-голямото богатство на страната и окуражи студентите като каза, че бъдещето ни е в техните ръце.

Всяка година абсолвентите от висшите училища с най-добри резултати ще бъдат канени за участие в “младежките съвети” към държавния глава. Повече от 100 възпитаници на 35 висши училища от цялата страна ще вземат отношение за развитието на страната в ключови области, сред които са външната политика, отбраната и сигурността, икономиката, образованието, науката и културата, социалната политика, въпроси на националния референдум и възможностите за информиран избор на гражданите.

В 14.15 часа започнаха паралелни дискусии на "младежките съвети" при Президента и секретарите на държавния глава в осем от залите на Ректората - Аула, Заседателна зала №1, Заседателна зала №2, Конферентната зала, Приемна - ИРЦ, Конферентна зала - ИРЦ, Театър-лаборатория "@лма @лтер", Аудитория 137.

Дискусиите се провеждат по правилата за дейността на Съветите при държавния глава, като всеки участник има 3 минути да представи тезите си.

Фокусът на дискусиите е определен според тематичните направления в работата на Съветите при Президента. Темите са:

"Ролята на външната политика за изграждането на положителен образ на България в чужбина";

"Ролята на Република България в сигурността на ЕС";

"Представяне на българската култура по света – перспективи за развитие";

"Национален референдум. Въпроси на националния референдум и гаранции за вземане на информирано решение от гражданите";

"Висше образование за кариера";

"Конкурентоспособност чрез развитие на клъстерите";

"Предизвикателства и перспективи пред младежката заетост";

"Разгръщане на потенциала и повишаване на качеството на живот в най-бедните региони на България".