Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пресконференция за 125-годишнината на Софийския университет

   
Пресконференция за 125-годишнината на Софийския университет

Днес в 11.00 часа в Конферентната зала на Софийския университет беше представена програмата за честването на 125-годишнината, която най-старото висше училище в България отбелязва през 2013 г.

Ректорът проф. Иван Илчев, заместник-деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев и участниците в работната група за отбелязване на юбилея проф. Амелия Личева, доц. Георги Вълчев, доц. Милен Богданов, гл. ас. д-р Ани Бурова, гл. ас. д-р Дария Kaрапеткова и Лилия Драгоева представиха основните събития в програмата за отбелязване на 125-годишнина на Софийския университет.

125-годишнина на най-старото висше училище се отбелязва под мотото „Знанието прави силата“.

„Опитваме се да кажем на висок глас на българското общество, че в периоди на кризи знанието и институциите, които създават и разпространяват знание, би трябвало да са водещи в приоритетите на всяка една национално отговорна политика“, каза доц. Георги Вълчев и изрази надежда годишнината на университета да послужи за дебат за мястото и ролята на образованието в съвременното общество.

Доц. Георги Вълчев припомни, че преподавателите и студентите на Алма Матер са започнали серия от публични представяния в най-големите български общини под надслов „Ден на Софийския университет“.

Той изрази благодарност за съдействието на Британския съвет, Столична Голяма община и Съюза на българските архитекти.

Едно от най-важните събития в програмата е годишният форум на UNICA (Universities from the Capitals of Europe), който тази година ще се проведе в София. Темата, която представителите на най-големите университет в европейските столици ще обсъждат, ще бъде разделянето на финансовите отговорности между обществото и семействата на студентите при финансирането на тяхното образование, съобщи ректорът проф. Илчев.

Доц. Тодор Попнеделев информира за подготовката на Третия международен конгрес по българистика, който ще се проведе в периода 23-26 май 2013 г. след 27-годишно прекъсване. Конгресът се организира от Университетски комплекс по хуманитаристика "Алма Матер", със съдействието на БАН и Столична община и под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Конгресът е не само събитие, което подкрепя годишнината, но и отговор на необходимостта българистите от цял свят отново да се съберат, да бъдат възстановени важни контакти и да бъде съживен интересът към българската наука като цяло.

Ректорът проф. Иван Илчев подчерта, че Конгресът по българистика се организира без държавна подкрепа. „Това беше задължение на българската държава, беше задължение, от което българската държава абдикира през последните 27 години. И това е срамна абдикация“, каза проф. Илчев и определи инициативата на Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма Матер" като държавна политика.

Любов Костова, директор на Британския съвет, определи 125-годишнината на Университета като общонационална. Тя разкара за Фестивала на науката, който ще се проведе на 9 май. Той е предназначен за деца на възраст от 6 до 14 години, родители, учители и всички, които се интересуват от наука. Фестивалът се провежда за трета поредна година. През деня ще се състои шоу с млади учени от конкурса за популярна наука "Лаборатория за слава FameLab", като всеки от тях ще има 125 секунди да разкаже нещо вълнуващо за своята наука. Проф. Леандър Литов ще изнесе лекция за откритията на ЦЕРН в медицината, а проф. Пимпирев ще разкаже за експедицията си на Антарктида. Фестивалът съчетава представяне на младата и утвърдената наука. Софийският университет ще има специален щанд.

Ректорът напомни, че събитието се вписва идеално с подписването през миналата седмица на договора за спонсорство между Факултета по химия и фармация и BASF в рамките на кампанията Chemgeneration за подкрепа на химическото образование в България.

Други събития от програмата за 125-годишнина:

- Подписването на споразумение за съвместна дейност с Голяма Софийска община за съвместна дейност при подготвяне кандидатурата на София за културна столица на Европа и промотиране на сградата на Ректората и Университетския музеен комплекс като туристически обект в туристическите маршрути на София (серия дискусии „София – кандидат за културна столица на Европа” – 23 април 2013.

- Научен семинар и художествена изложба на тема „Университетът в културния пейзаж на София“ – проблемът за рисковете и предизвикателствата пред недвижимите паметници на културата в съвременната градска среда – съвместно със Съюза на архитектите в България – 11 октомври 2013 г.

Проф. Амелия Личева призова за участие в инициативата на Университета за издаването на сборник със спомени, съдържаш 125 разказа на бивши възпитаници на СУ под надслов „Моят университет“. Повече информация за инициативата можете да намерите тук.

Програма