Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Предстои подписване на Меморандум за сътрудничество между Софийския университет и Азиатско-европейския институт

   
Предстои подписване на Меморандум за сътрудничество между Софийския университет и Азиатско-европейския институт

На посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха доц. д-р Насрудин Акир и д-р Азми Мат, изпълнителен и заместник-изпълнителен директор на Азиатско-европейския институт Куала Лумпур към Университета на Малайзия.

На срещата с проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бяха обсъдени различни възможности за сътрудничество между двете институции: обмен на студенти, преподаватели, съвместни научни изследвания. С това беше направена първата крачка към подписването на Меморандум за сътрудничество между Азиатско-европейския институт Куала Лумпур към Университета на Малайзия и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Азиатско-европейският институт се е утвърдил като една от водещите институции за социални изследвания, следдипломна квалификация и обучение. През 1997 г. правителството на Малайзия създава Азиатско-европейския център, това е първата стъпка към азиатско-европейско сътрудничество на университетско ниво в областта на образованието, което ще подкрепя четвъртия стълб от процеса ASEM (The Asia–Europe Meeting, 1996). Три години след създаването си, на 2 януари 2000 г., Азиатско-европейският център се трансформира в пълноправна академична институция. Той е преименуван на Азиатско-европейски институт и става част от Университета Малая, най-старият университет в Малайзия.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.