Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Представяне на СУ „Св. Климент Охридски“ на Софийския фестивал на науката

   
Представяне на СУ „Св. Климент Охридски“ на Софийския фестивал на науката

От 9 до 12 май 2013 г. за трета поредна година ще се проведе Софийският фестивал на науката.

Събитието е част от Културния календар на столицата и ще се проведе в Театър София и специално изградени шатри в парка „Заимов“. Основан през 2011 г. от Британския съвет и форум „Демокрит” под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката, той е единствен по рода си в България и се провежда с подкрепата на Столична община.

Цялостното представяне на Софийския университет в рамките на Софийския фестивал на науката е част от научните прояви по повод 125-та годишнина на най-старото висше училище в България.

Откриващото шоу на фестивала “125 секунди” е посветено на 125-годишнината на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. То ще започне в 17.00 часа на 9 май 2013 г. на главната сцена на театър „София“. 12 млади учени от конкурса за популярна наука “Лаборатория за слава FameLab”, завършили или учещи в Софийския университет - Александрина Ал-Джассем (биология/генетика), Божидар Стефанов (химия/нанотехнологии), Борис Ценов (палеоботаника), Венелин Кожухаров (ядрена физика), Владимир Божилов (астрофизика), Георги Балджиев (биология), Георги Стойчев (кохимия), Милен Богданов (органична химия), Николета Стамболджиева (молекулярна биология), Росен Угринов (биофизика), Христо Колев (биохимия) и Цветан Симеонов (метеорология), ще разкажат за по 125 секунди нещо неочаквано, вълнуващо и завладяващо от своята научна област.

Специални гости на фестивала са доц. д-р Леандър Литов, ръководител на колектива от Софийския университет, участващ в изследванията, провеждани в Големия адронен колайдер в ЦЕРН, и проф. Христо Пимпирев, председател на УС на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания към СУ “Св. Климент Охридски”.

От 20 ч. в театър „София” проф. Пимпирев ще изнесе лекцията си "Ледена любов", с която ще потопи публиката в магията на Ледения континент и ще разкрие отговорите на въпросите: „Какво е Полярно лято? Какви тайни крият ледовете? Защо Антарктида дава толкова много научни отговори?”. Антарктида е кухнята на времето – тя крие повечето неразкрити тайни за планетата и е наблюдателница за Глобалното затопляне. По време на всички фестивални дни в Научната арена на театър „София” посетителите ще могат да влязат в палатката на проф. Христо Пимпирев, използвана при първата му експедиция на Антарктида през 1987 г, и да видят какви принадлежности са неизменна част от бита на полярния изследовател. Същият модел двуместна палатка е използвал и британският полярник Робърт Скот при експедицията му до Южния полюс през 1911-1912 г.

25-годишнината от създаването на българската полярна база „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън ще бъде отбелязана и с дигитална фотоизложба „Пощенски клон 1090", която може да бъде видяна в Мраморното фоайе на театър „София” между 9 и 12 май.

Голяма част от презенаторите са преподаватели и студенти в Софийския университет. Сред тях са доц. д-р Милен Богданов – преподавател в Катедрата по органична химия на Факултет по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, доц. Лъчезар Христов – преподавател в Катедра по приложна органична химия на Факултет по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Владимир Божилов - докторант във Физически Факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Христо Колев - докторант в катедра „Аналитична химия“ при СУ, Александра Тасева, Наско Стаменов и Георги Стойчев – студенти във Факултета по химия и фармация на СУ, Захари Винаров – докторант в катедрата по инженерна химия в СУ, Цветан Симеонов - студент по метеорология към катедра “Метеорология и Геофизика” на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”.

Пълната програма на Софийския фестивал на науката можете да намерите на адрес: www.sofiasciencefestival.bg