Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Представяне на сборника „XVIII век и Европа”

   
Представяне на сборника „XVIII век и Европа”

проф. Вера Ганчева

В Заседателна зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски” бе представен сборникът „XVIII век и Европа”, посветен на 70-годишнината на проф. Вера Ганчева.

Тя е родена на 23 февруари 1943 г. в София. Работи като преподавател по история на скандинавските литератури и културна история на Скандинавския север, литературен изследовател, критик и преводач, дългогодишен издател, чиято дейност допринася за представянето и популяризирането на културата на нордския ареал в България.

Сборникът съдържа материали от международната конференция на специалност „Скандинавистика” в СУ „Св. Климент Охридски”, организирана по случай 300-годишнината от рождението на прочутия шведски учен Карл Линей (1707-1778). Към тях в последствие са прибавени още текстове, предназначени специално за сборника от техните автори, видни учени от България и други страни. Неговото издаване съвпада с юбилейна годишнина на проф. д-р Вера Ганчева, организатор на конференцията и знаково име в развитието на скандинавистиката в България, изследовател, литературовед и преводач, автор на внушителен брой публикации, общественик. С тази книга се изразява признателност за делото й на университетски преподавател и за нейния принос в науката и литературното творчество.

Елизария Рускова – редактор на сборника – представи всяка една от статиите, намерили място в сборника и подчерта, че неговият принос е в разнообразието на текстовете и авторите, които имат различна подготовка и интереси, както и фактът, че акцентът попада върху XVIII век, който не е подробно изследван у нас.

Предложението за откриване на катедра по скандинавистика към Факултета по класически и нови филологии е направено от катедрата по немска филология на заседание на факултетния съвет, състояло се на 18.06.1991 г. При проведените предварителни разговори с дипломатически представители от посолствата на Дания и Швеция в София идеята за създаване на специалност „Скандинавистика” получава гореща подкрепа и на инициаторите от СУ се дават стимулиращи уверения за оказване на помощ (лектори, учебни материали, стипендии за преподаватели и студенти в съответните страни). По-късно, на свое заседание, проведено на 20.11.1991 г., Академичният съвет единодушно приема направеното предложение от декана на ФКНФ за създаване на специалност „Скандинавистика” и на катедра по скандинавистика.

За първи ръководител на новата катедра е предложен и избран проф. д-р Борис Парашкевов, изявен учен-езиковед с международна известност, изтъкнат преводач на художествена и научна литература от немски и фински. Първият випуск студенти е приет през учебната 1991-92 г. след полагане на кандидатстудентски изпит по немски или английски език. През 2000 г. по решение на Академичния съвет и във връзка с окрупняването на редица катедри във Факултета по класически и нови филологии, „Скандинавистика” преминава към катедрата по немска филология, една от най-старите и най-престижните в системата на българското образование изобщо, сливайки се с нея в нова под наименование "Катедра по германистика и скандинавистика". През есента на 2002 г. специалността „Скандинавистика” чества своята десетгодишнина – юбилей, който преподавателите и студентите й отбелязват с постижения, оценени високо и от академичните среди, и от обществеността в страната.

Проф. Вера Ганчева изказа своята благодарност за възможността да работи с млади колеги. Тя също разказа за развитието на специалност „Скандинавистика”, за младите колеги, които завършват специалността и започват работа като преводачи на много високо ниво, както и за възможностите, които катедрата им дава, за да продължат да се занимават с наука.

Д-р Надежда Михайлова също благодари на проф. Ганчева за всеотдайната й творческа и академична дейност, за експертното мнение и насоки, които дава на по-младите колеги от Катедрата по германистика и скандинавистика, за развитието на скандинавситиката в България и задълбочаване на познанието за културата и литературата на страните от нордския ареал у нас.

На 29.05.2013 г. проф. Вера Ганчева бе удостоена с Почетен знак на СУ „Св. Климент Охридски” със синя лента. Повече за събитието може да прочетете тук.

1
2