Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Представяне на изложба, филм и документален сборник "Св. Димитрий Басарбовски - светец на два народа"

   
Представяне на изложба, филм и документален сборник "Св. Димитрий Басарбовски - светец на два народа"

В Централното фоайе на ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба, посветена на св. Димитрий Бесарбовски. Едновременно с това бяха представени филм и документален сборник „Св. Димитрий Басарбовски – светецът на два народа“. Събитието е организирано от Музея на Софийския университет и посолството на Румъния у нас. Проектът е реализиран с помощта на Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма Матер".

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев и посланикът на Румъния у нас Антон Пъкурецу, представител на Румънската патриаршия, студенти и преподаватели.

Директорът на Музея на Софийския университет Симеон Хинковски поздрави присъстващите с „Добре дошли“ и благодари на всички, които са помогнали за реализирането на идеята за филм и документален сборник в чест на св. Димитър Басарбовски. „Този светец за съжаление е малко известен у нас, но доста тачен в съседна Румъния. Затова кръстихме книгата, изложбата и филма „Св. Димитрий Басарбовски – светецът на два народа“, заяви още той. Симеон Хинковски уточни, че това е второто представяне на изложбата, филма и книгата. Първото се е състояло на 27 октомври, когато се отбелязва деня на св. Димитър Басарбовски, в Румъния.

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев заяви пред аудиторията, че като историк винаги му е правел впечатление огромният брой личности, които са оставили своя отпечатък в историята на повече от един балкански народ. Сред тях той отбеляза Любен Каравелов, Хаджи Христо, Григор Пърличев. Той изрази радостта си, че има възможност да представи изложбата за св. Димитър Басарбовски, който се почита от българите и румънците.

3_1

Посланикът на Румъния Антон Пъкурецу благодари на ректора за това, че винаги е приемал радушно организирането на подобни събития. Той припомни, че братята Евлоги и Христо Георгиеви имат връзка не само с България, но и с Румъния.

Посланик Антон Пъкурецу поздрави авторите на изложбата и филма за св. Димитър Басарбовски и отбеляза, че през вековете духовното братство между румънците и българите е съществувало и съществува до днес и точно това е важното в книгата. „Наистина св. Димитър Басарбовски е сред големите и важни светци за България и Румъния наред със св. Петка. Имаме още такива духовни имена, които свързват нашите народи”. Той благодари още веднъж на организаторите и всички присъстващи и пожела много успех във всички бъдещи начинания в българо-румънските отношения.

Всяка година на 27 октомври хиляди поклонници от България и Румъния се стичат в единствения действащ български скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” край Басарбово, Русенско, за да почетат родения тук патрон на светата обител.

2_1

Филмът, заедно с документалния сборник и изложбата, са заснети и правени с архиви в България и Румъния, в църквата в Букурещ, в която се съхраняват мощите на св. Димитър Басарбовски, Басарбовския манастир, който се намира до Русе. Монтажът, режисурата и сценарият са дело на директора на Музея на Софийския университет Симеон Хинковски и гл. ас. д-р Радослав Спасов от Историческия факултет на СУ. Представени са напълно живота на светеца, чудесата след смъртта му, местата, по които минават мощите му, както и чудесата, които се случват след тяхното минаване. Използваните документи са от периода XV-XVIII век.

2