Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Представяне на електронната академична библиотека SUDigital

   

Днес в СУ „Св. Климент Охридски” гл. ас. Димитър Григоров представи Дигиталната библиотека СУ „Св.Климент Охридски“ SUDigital. Тя е изградена с помощта на свободен софтуер за документни сървъри, изработен в ЦЕРН. Част от ресурсите са с открит достъп, а други могат да се ползват с потребителска регистрация, която се получава от администраторите.

Библиотека SUDigital е създадена с финансовата подкрепа на Фонд “Научни изследвания“ към Министерство на образованието, младежта и науката.

Една от главните цели при създаването на електронната библиотека е тя да има многостранно приложение. Основният акцент е дигиталното съхранение на т.нар културно-историческо наследство (най-вече онова, с което разполага Софийския университет „Св. Климент Охридски“), което според широкото определение в българското законодателство обхваща нематериалното и материалното недвижимо и движимо наследство като съвкупност от културни ценности, които са носители на историческа памет, национална идентичност и имат научна или културна стойност. Същевременно библиотеката се стреми и да стане основно средство в електронното обучение в областта на хуманитарните науки в рамките на университета, така че дигитализираните обекти да се ползват от студентите.

„Заедно с това библиотеката SUDigital трябваше да стане ядро на бъдещ дигитален център – нещо, което е постигнато и днес тя е част модерен дигитален център, който прави възможни всички етапи от процеса на дигитализация от сканирането до представянето на дигиталното изображение в интернет”, подчерта Димитър Григоров.

Библиотеката е разделена на три основни части – собствено съдържание на свободен достъп, което е обособено в различни колекции, структурирани на тематичен принцип или според типа източник; харвестирано съдържание от други електронни библиотеки, участващи в Инициативата „Отворени архиви“ (ОAI); и съдържание с ограничен достъп, което се използва главно за електронното обучение. При попълването на колекциите са разработени критерии за малки проекти, с които да се финансира дигитализацията на съответното съдържание.