Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Празник на китайската култура в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Празник на китайската култура в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Център „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира Празник на китайската култура в Аулата на СУ. Програмата започна с Танц на лъва, който премина през двора на Университета до сцената в Аулата.

В китайската култура лъвът е символ на доброто и благоденствието. Танцът на лъва се основава на имитирането на движенията на царя на животните. Играе в по-тържествени случаи, на празници и на сватби. Той е носител на надежда, прогонва злите духове и се смята за носител на добра поличба.

Институт „Конфуций“ към СУ е образователна организация с нестопанска цел, насочена към разпространяване на китайския език, задълбочаване на познанията на хората от различните страни за китайския език и култура, развиване на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничеството между Китай и държавите по света в областта на образованието, културата, икономиката. Главната дирекция на Институт „Конфуций“ се намира в Пекин. Към нея са изградени множество дъщерни институти по целия свят.

Институт „Конфуций“ в София е един от първите на Балканския полуостров и в Източна Европа. Помещава се в Центъра за Източни езици и култури. Институт „Конфуций“ в София е учреден с подкрепата на Канцеларията на Съвета за международно разпространение на китайския език (Ханбан) като съвместно начинание между Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Пекинския университет за чужди езици. Споразумението между Ханбан и Софийския университет за изграждането на Институт „Конфуций“ в София беше подписано на 9 юни 2009 г.

На честването на празника присъстваха съветникът по културните въпроси към посолството на Китайската народна република в България господин Ю Ю Хун, зам.-ректорът на СУ проф. Албена Чавдарова, ръководителят на отдел „Образование“ към посолството на Китайската народна република в България, директорът на Центъра за източни езици и култури към СУ проф. Александър Федотов, зам.-директорът на 18 СОУ в София г-жа Десислава Николова, студенти и ученици, приятели на китайската култура.

Тържественото честване на деня на китайската култура откри съветникът по културните въпроси към посолството на Китайската народна република в България Ю Ю Хун. Той благодари на всички присъстващи в Аулата и особено на институт „Конфуций“ за положените усилия за организацията на събитието. В словото си той отбеляза: „Всички знаят, че в този взаимно обвързан свят няма държава, която да може самостоятелно да разреши проблемите и трудностите. Въпреки географските разстояния, които ни делят, ние сме изправени заедно пред предизвикателствата. Можем да стимулираме разбирателството и изградим доверие, да усилим сътрудничеството и съвместното развитие само като се учим един от друг и развиваме обмена в хуманитарната област.

2011 и 2012 година бяха съответно година на младежкия обмен между Китай и Европа и година на културния диалог между Китай и Европа. Период, в който Китай и България разгърнаха широко сътрудничеството си и постигнаха успехи в културата, образованието в младежката сфера.“

Господин Хун заяви, че през изминалите години двете страни само са разтворили ръцете си за сътрудничество. През следващите години се очертават големи възможности за неговото все по-голямо и все по-цялостно задълбочаване. „Надявам се двете страни да се възползват от шанса и взаимно да черпят от богатите източници за хуманитарен обмен на нашите две страни, непрестанно да обогатяват формите и съдържанието, да издигне на още по-високо стъпало китайско-българския културен обмен“, добави той.

Зам.-ректорът на Софийския университет проф. дпн Албена Чавдарова поздрави присъстващите гости, преподаватели, студенти и ученици от 18 СОУ в София. Тя съобщи, че е с радост е научила за предстоящото подписване на спогодба между България и Китай за откриване на Културен център на Китай в България. Този център ще представя културата на Китай в България, но и ще бъде една отворена врата към цяла Европа, тъй като той ще представя Китай в европейски мащаб. „Можем да се гордеем, че ние от Софийския университет и по-специално Институтът „Конфуций“ сме едни от първите, които поставят основите на това културно взаимодействие и културно сътрудничество между България и Китай“, добави тя.

В приветственото си слово директорът от българска страна на институт „Конфуций“ в София проф. Александър Алексиев заяви: „Близките отношения между Китай и България, задълбочаването на диалога между хората са важна съставна част за бъдещето на двете страни в контекста на нашия глобализиращ се свят. С особена сила това се отнася до контактите и разбирателството между представителите на младото поколение. Ние трябва да изградим повече и по-многостранни културни връзки, активно да развиваме сътрудничеството между учащи, учители, учени , да продължаваме взаимно да се интересуваме от езика, литературата, културата, историята, мисълта и ценностната система на другия. Вярвам, че с общи постоянни усилия традиционните отношения между Китай и България ще стават все по-дълбоки и все по-близки.“

Програмата на тържеството включваше още и китайски традиционни гимнастики, пекинска опера и традиционни китайски песни, викторина с въпроси от областта на китайската култура и много награди.

lion_11
1
2
3
4
5