Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Празник на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

   
Празник на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Днес от 10.00 часа в Аулата беше тържествено открит Празникът на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Трима заслужили професори получиха Почетния знак на СУ „Св. Климент Охридски“ със синя лента, а близо 250 магистри и бакалаври получиха своите дипломи. Десет са пълните отличници от випуск 2013 г.

Празника откри Деканът на Философския факултет проф. д-р Димитър Денков. Той обясни, че денят, определен за празник на факултета, не е избран произволно. Той се чества винаги в третия четвъртък от месец май – по средата между два големи празника 11 май –църковният празник на светите братя Кирил и Методий, и гражданският 24 май, когато Кирил и Методий се честват като родоначалници на българската просвета, наука и образование и всичко онова, което наричаме просвещение. „Между тези два празника – единият свързан с вярата, другият с науката, стои празникът на Философския факултет, съставен от специалности, които делят това ничие място между вяра и знание. Ето защо аз вярвам, но и зная, че вие, които прекарахте при нас 4 години като бакалаври или 2 - 3 семестъра като магистри, независимо от всичко, което сте преживели тук – недоволство, доволство, досада или радости, ще останете с добрия спомен за нещо, което надали ще ви върши винаги работа от това, което сте учили, но пък ви е научило да се ориентирате към науката с вяра, че тя има смисъл“, каза деканът проф. Денков.

Трима професори със значими заслуги за Философския факултет бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Това са проф. Улрике Шомер, проф. д.изк. Симеон Недков и проф. д.ф.н. Донка Александрова. Лентите бяха връчени от заместник-ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков.

Проф. Герджиков връчи и дипломите на пълните отличници на Философския факултет. Той поздрави абсолвентите и заяви, че няма притеснения за тяхната реализация като професионалисти. Но подчерта нещо по-важно: „В последните няколко години повтарям нещо, което папата каза наскоро – не си търсете работа, която се намира лесно, която лесно се изпълнява или носи повече пари. Намерете си работа, която ви влече. Защото, както каза Негово светейшество, ходенето на работа, която не ви е приятна, разяжда душата. Намерете си нещо, което подхранва душата. И тогава ще има и по-големи резултати и по-голямо възнаграждение.“

В програмата на Празника на Философския факултет са още редица тържествени и забавни мероприятия. Празникът ще завърши с купон на Откритата сцена с участието на студентски групи в Кампус „Изток“ пред бл. 4 от 14.00 до 22.30 часа.