Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Празници на световни туристически дестинации – Сърбия

   
Празници на световни туристически дестинации – Сърбия

За трета поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет на Софийския университет организират празници на избрани световни туристически дестинации.

В студентския театър „Алма Алтер“ бе представена третата дестинация – Република Сърбия. Целта на организаторите е с помощта на изкуството да се представят природата, културата, традициите и тяхната атрактивност в световния туризъм. Организатори на събитието са гл. ас. д-р Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков от ГГФ.

Д-р Вера Николова приветства с добре дошли всички гости в залата и отбеляза, че на поредното представление, организирано от студентите, ще бъде представена Република Сърбия – една красива и вълшебна страна, която е много близка на нашата култура. Тя не скри вълнението си и изрази надежда всички да се забавляват.

1

Д-р Вера Николова

Проф. Воденска изрази радостта си, че с всеки изминал път публиката се увеличава: „За мен е чест и удоволствие за пореден път да приветствам всички с добре дошли на това чудесно мероприятие, което организират нашите студенти от ІV курс”.

2

Проф. Воденска

Тя представи официалните гости на събитието – посланикът на Република Сърбия Владимир Чургус, първият съветник в посолството г-н Александър Стаматович, зам.-деканът на ГГФ доц. д-р Филип Мачев, проф. Петър Петров, гости от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

3

Историята и културата на Република Сърбия бяха представени от студентите по оригинален начин – чрез музика, танци, атрактивни декори, актьорско майсторство и много чувство за хумор.

4

Зрителите научиха много интересни факти, свързани с историята, природата, културните особености и традициите на страната. В центъра на представлението бе представянето на традиционна сръбска сватба. На този фон зрителите имаха възможност да научат повече за Шумадия и Войводина; за градовете Нови Сад, Сремски Карловци, Крагуевац; за обекти, свързани с историята и културната традиция в държавата като Петроварадинската крепост, музеят на хляба в гр. Печинци (за събиране на експонатите му са обиколени над 750 сръбски села), историята и архитектурата на манастирите в комплекса Фрушка гора – един от духовните центрове на страната. Специално внимание бе отделено и на живописната столица на Сърбия Белград, с неговите площади, квартали, дворци и пъстър културен живот.

5

След като научиха повече за традициите и обичаите в Сърбия в края на представлението всички гости и зрители имаха възможност да опитат традиционна сръбска кухня.

Заместник-деканът на ГГФ доц. д-р Филип Мачев поздрави организаторите на събитието, колегите си от катедра „Туризъм“. Той благодари на представителите на посолствата на страните, които са били представени в този проект, за уважението към труда на студентите и преподавателите. В заключение доц. Мачев изрази надеждата си това да не е последната среща по подобен повод.

6

Посланикът на Република Сърбия също благодари на студентите за интересното и атрактивно представяне на родината му.

В заключение организаторите на събитието гл. ас. д-р Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков благодариха на всички колеги от катедрата и на всички институции, които са ги подкрепяли в осъществяването на този проект. Д-р Вера Николова отправи специална благодарност към всички студенти от ІV курс „Туризъм” и отбеляза, че те биха могли да направят много за туризма във всяка една страна.

7
8
9
10
11
12
13
14
15

Доц. Филип Мачев

16

Д-р Атанас Казаков