Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Последната група участници в 21-та Българска антарктическа експедиция се завръщат в София

   
Последната група участници в 21-та Българска антарктическа експедиция се завръщат в София

Утре, 08.03.2013 г., в 13.25 часа с полет от Лондон се завръща командирът на базата инж. Йордан Йорданов, а в 15.10 часа с пoлет от Мадрид - Роман Едуард и биолозите Ралица Зидарова и Благой Узунов. В неделя, 10.03.2013 г. в 15.10 часа с пoлет от Мадрид пристигат Васил Котев, Гергана Лаптева и Михаил Въжаров.

По време на експедицията беше извършен основен ремонт на главното здание на базата "Св. Климент Охридски", изграждане на пристройка към него, както и довършителните работи по параклиса "Св. Иван Рилски". За първи път българският флаг беше развят на Южния полюс

Паралелно се извършиха изследвания по биоложки, глациоложки, физичен, ГИС-GPS, международен еко-геоморфоложки и два медицински проекта.

На базата работиха един монголски и трима португалски изследователи, а двамата биолози работиха и на аржентинската база "Десепцион" и руската "Белингсхаузен".