Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Последната група български изследователи заминава за Антарктида

   
Последната група български изследователи заминава за Антарктида

Днес с полет на „Алиталия“ за Рим заминават последните десет български полярници, водени от ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Преминавайки през Рим, Буенос Айрес и Рио Гажегос, те ще достигнат до "края на цивилизования свят" гр. Пунта Аренас, чилийска Патагония. Оттам шест души ще летят със самолет на бразилските военно-въздушни сили до о. Кинг Джордж, след което ще се прекачат на бразилския военен кораб „Ари Ронжел”, за да достигнат до българската база на 18 януари.

Другите четирима изследователи ще пътуват на борда на чилийския военен кораб „Агилес” от Пунта Аренас до българската база на о. Ливингстън. На кораба към нашите полярници ще се присъедини и чуждестранният научен екип, който ще работи съвместно с българските си колеги в българското селище. Интернационалният екип включва две португалки, английски професор от Университета в Шефилд заедно с докторантката му полякиня и един турски геолог. Очаква се те да започнат научната си работа около 20 януари

Put-na-bulgarskite-poliarnici

В антарктическата ни база от двадесет дена вече работят десетина българи, които се сблъскаха с много тежки метеорологични условия – къщите, горивото и хранителните продукти бяха затрупани от дебел сняг и едва в навечерието на Коледа базата започна да работи в нормалния си ритъм. Започнала е усилената работа и по вътрешното обзавеждане на новия православен параклис, поставени са дървените плоскости за олтара, върху които художничката Ганка Павлова ще изографиса образите на Христос, Богородица, Йоан Кръстител, Йоан Рилски и Климент Охридски.

С тази група са и сеизмологът от Университета в Измир – д-р Орхан Полат, който е и първият турски учен, изследващ Антарктида, и монголският метеоролог Дашдерж Ганбаатар. Двамата учени са изключително доволни от свършената научна работа и от гостоприемството на българските си домакини. Те напускат базата на 7 януари.

Въпреки трудностите, които посрещнаха българските антарктици, базата е в нормално състояние да посрещне последната група и да започне основната научна работа през настоящата астрална кампания.

BG-baza-Antarktida1