Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Подновяване на договора между Институт „Конфуций” и СУ „Св. Климент Охридски”

   
Подновяване на договора между Институт „Конфуций” и СУ „Св. Климент Охридски”

проф. дин Иван Илчев и г-жа Сю Лин

На тържествена церемония в Зала 1 ректорът на СУ проф. Иван Илчев и генералният директор на Ханбан, президент на централата на Институт „Конфуций", зам.-министър на образованието и съветник в Държавния съвет на Китайската народна република г-жа Сю Лин подновиха договора за сътрудничество между Институт „Конфуций” и СУ.

Институт „Конфуций“ към СУ е образователна организация с нестопанска цел, насочена към разпространяване на китайския език, задълбочаване на познанията на хората от различните страни за китайския език и култура, развиване на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничеството между Китай и държавите по света в областта на образованието, културата, икономиката. Главната дирекция на Институт „Конфуций“ се намира в Пекин. Към нея са изградени множество дъщерни институти по целия свят.

Институт „Конфуций“ в София е един от първите на Балканския полуостров и в Източна Европа. Помещава се в Центъра за Източни езици и култури. Институт „Конфуций“ в София е учреден с подкрепата на Канцеларията на Съвета за международно разпространение на китайския език (Ханбан) като съвместно начинание между Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Пекинския университет за чужди езици. Споразумението между Ханбан и Софийския университет за изграждането на Институт „Конфуций“ в София беше подписано на 9 юни 2009 г.

Софийският университет е първият, в който се преподава китайски език още от 1953 година. Освен да научат езика, благодарение на програмите на институт „Конфуции” студентите имат възможността да се запознаят с културата и историята на Китай.

На 5 юни Институт „Конфуций” организира Празник на китайската култура в Аулата на СУ. Повече информация за събитието може да намерите тук.

1