Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Първа по рода си Лаборатория за иновации отвори врати днес във Факултета по математика и информатика на СУ

   
Първа по рода си Лаборатория за иновации отвори врати днес във Факултета по математика и информатика на СУ

Днес във ФМИ бе открита първата по рода си Лаборатория за иновации. Дигиталната стая е съвместен проект на Samsung Electronics и Софийския университет. Проектът „Лаборатория за иновации” е част от глобалния проект на Samsung Electronics, чиято основна цел е борбата с младежката безработица.

Лабораторията за иновации дава възможност на студентите да придобият допълнителни дигитални умения за повишаване на тяхната конкурентоспособност и възможности за професионална реализация. Обучението продължава един семестър, като студентите придобиват умения за създаване на мобилни приложения за Android. В края на обучението всички, преминали успешно курса, получават сертификат по информационни технологии от Samsung, който представлява предимство за кариерно развитие на младите хора.

ФМИ (5)

Събитието бе открито от доц. д-р Димитър Биров, функционален ректор на Софийския университет, който честити на колегите си новата придобивка и заяви: „Това е едно добро начинание, с което започваме едно по-дългосрочно сътрудничество, надявам се, със Samsung“.

На тържественото откриване на Лабораторията за иновации присъстваха Крис Чънг, изпълнителен директор за България на Samsung Electronics, представители на фирмата, доц.-д-р Евгения Бенова - зам.-ректор по стопанските дейности на СУ, деканът на Факултета по математика и информатика доц. д-р Евгения Великова, г-н Христо Христов - директор на Дирекция информационни технологии и електронно управление към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, г-н Искрен Ангелов - Дирекция политика на пазара на труда към Министерство на труда и социалната политика, Нели Новакова от Jobs Tiger, преподаватели, гости и студенти.

ФМИ (8)

От името на ректора на Софийския университет и ректорското ръководство доц. Бенова сподели: “Когато преди няколко месеца дойдоха представителите на Samsung при мен и ми казаха за амбициозната си задача да направят заедно с Факултета по математика и информатика тази лаборатория за иновации, при това с идеята да бъде открита в началото на учебната година, имах доста притеснения, че това толкова бързо няма да се случи. Днес съм много доволна и много благодаря и поздравявам колегите от ФМИ и представителите на Samsung за това, което направиха. Защото оттук нататък нашите студенти ще имат изключителната възможност да работят в тези условия, в тази лаборатория, да се квалифицират и да бъдат готови за пазара на труда. Защото само взаимното обучение между бизнеса и университета е това, което може да даде наистина висококвалифицирани, добре подготвени кадри, които биха се реализирали на много добри позиции.“ Доц. Бенова изрази надеждата, че това сътрудничество ще продължи дълго и че студентите добре ще ползват плодовете му.

ФМИ (12)

Христо Христов като представител на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията изказа благодарността си към корейската страна, че е подпомогнала редица начинания в България. Той пожела на младите колеги да използват възможността, която им се предоставя да работят в областта на софтуерното инженерство и добави, че дори в трудните години на икономическа криза се оказва, че фирмите, които развиват тази дейност, са в добро състояние и показват ръст. „Използвайте възможността да впечатлите представителите на Samsung и аз съм сигурен, че ще бъдете доволни от себе си, а и те ще бъдат доволни и ще ви дадат допълнителни възможности за развитие“ – допълни той в обръщението си към студентите.

Представителят на Министерство на труда и социалната политика Искрен Ангелов изрази увереността си, че образованието, което дава Факултета по математика и информатика на Софийския университет, заедно с практическите знания и умения, които ще предостави лабораторията за иновации ще бъдат добра референция за реализацията на младите хора на пазара на труда както у нас, така и в Европа и по целия свят.

Изпълнителният директор за България на Samsung Electronics г-н Крис Чънг благодари на Софийския университет, че е дал възможност първата Лаборатория по иновации да бъде направена точно тук. Той благодари и на трите министерства – на труда и социалната политика, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на културата, за това, че са подкрепили инициативата на Samsung Electronics „Ние започваме едно много дълго пътуване. Как нашето пътешествие ще продължи – вие можете да видите по думите, които са изписани по стените. Ние вярваме, че тези думи са по някакъв начин интегрирани в технологията. Ние силно вярваме, че нашата инвестиция ще даде една крачка напред, ще помогне за борбата с безработицата. Благодаря ви, че се присъединихте към нашето пътуване“, завърши словото си той.

Кристина Щерева, ПР мениджър на Samsung Electronics благодари на ръководството на Софийския университет и на доц. Великова, които са повярвали и подкрепили инициативата на Samsung - България и дават възможност да се интегрират нови технологии, да се започне ново ниво на обучение в образователната система. Тя разказа повече за проекта и защо Samsung прави тази инвестиция: „Според нашата компания всички млади хора трябва да имат достъп до новите технологии и до дигиталните знания, които ще са им от полза в тяхното бъдещо развитие. Поради тази причина Samsung има една-единствена мисия – да поеме този ангажимент и да започне инвестиция точно в студентите, на които им предстои реализация на пазара на труда. Ние вярваме, че чрез нашите технологии и чрез съдържанието, което им се преподава и познанието на преподавателите, вие, студентите, ще постигнете най-доброто и ще бъдете конкурентни на пазара и поне няколко крачки напред от останалите, с които ще се изправите в тази битка”.

ФМИ (3)

Лабораторията за иновации на Samsung е част от една глобална платформа. В цяла Европа Samsung е поел такава инициатива и отваря центрове за иновации с цел да се подобрят дигиталните умения на младите хора и на студентите, на които предстои реализация на пазара. Програмата е замислена и интегрирана така, че освен знанията и уменията, студентите имат възможности за стаж и по този начин са максимално мотивирани да покажат най-доброто, на което са способни.

Фирмата предоставя за целите на обучението няколко комплекта от мобилните си устройства, на които студентите ще могат да трупат и практически знания. За преподавателя ще има отделно лаптоп за качване на учебно съдържание на електронната дъска.

Допълнителна мотивация от страна на Samsung е, че тримата най-добри студенти ще бъдат наградени с продукти на фирмата. Най-добро мобилно приложение, разработено от студент, ще бъде качено в Samsung apps, а авторът му ще получи 3000 евро награда и стаж във фирмата.

ФМИ (13)

„Професията програмист на мобилни приложения е сравнително нова професия, към която в България ние, като HR агенция, наблюдаваме сериозен интерес от година и половина – две. Освен това очакваме тази професия да се очертае като една от най-търсените в близко бъдеще заради сериозните темпове на увеличаване на използването на всякакви „смарт” устройства. Ако през 2008 година свалените мобилни приложения са били 2,1 милиарда броя в световен мащаб, то предвижданията за 2016 година са да достигнат 66 милиарда,” заяви Нели Малакова от Job Tiger, която направи кратък анализ на пазара на труда с фокус върху младежката заетост и информационните технологии.

В заключение доц. Биров заяви, че деканското ръководство на Факултета по математика и информатика следи тенденциите на пазара на труда и отговаря на тях с новите курсове, които включва в учебните си програми. Друго уникално нещо, което Факултетът по математика и информатика прави, е подготовката на специалисти за професии, които все още не съществуват, но ще бъдат популярни през следващите години с развитието на новите технологии. Това е едно предизвикателство, на което ФМИ се опитва да отговори адекватно.

ФМИ (17)
ФМИ (7)
ФМИ (14)