Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Откриване на изложба „Преходът. Образи.”

   
Откриване на изложба „Преходът. Образи.”

Доц. д-р Михаил Груев

Днес в Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе открита изложба „Преходът. Образи.”. Изложбата е част от съпътстващата програма на Третия международен конгрес по българистика, който Софийският университет „Св. Климент Охридски“ организира. Събитието, което ще се проведе за първи път след 1986 г., е част от програмата, с която най-старото висше училище в България отбелязва през 2013 г. своята 125-та годишнина.

Изложбата представлява част от фотоархива на проект „Преходът – гласове, образи и памет” на сдружение „Анамнезис”. Съставителите са едновременно и автори на повечето от снимките, но има фотографии, правени от други участници в проекта.

Идеята на изложбата е да бъде представена една експресивна и същевременно мозаечна панорама на хора, артефакти и ситуации, които да илюстрират прехода в цялото му многообразие. Избраните топоси са от проучваните селища, срещнатите по пътищата на страната типажи, пейзажи, животни и превозни средства, уловени през обектива.

Изложбата откри доц. д-р Михаил Груев ръководител на проекта „Преходът гласове, образи и памет”, финансиран от фонд „Научни изследвания” към МОМН - „Има известна символика в мястото, където е разположена изложбата, тъй като темата е преходът и образите на прехода. Има известна цикличност – от където тръгнете, там ще стигнете. Има междинност - между двата етажа, между двете науки – история и философия”.

„Усещането на тази изложба е експресивно, то идва да акцентира върху цялата внезапност на прехода и най-невероятните ефекти, които това произведе през десетилетията във всички части на страната, в които правихме своите интервюта и анкети”, подчерта доц. Груев.

След откриването доц. Груев даде думата на гл. ас. д-р Алексей Кальонски, който заедно с Кремена Йорданова и Ивет Фандъкова е основен съставител на изложбата. Той благодари на всички, които са дошли на изложбата, на всички съставители и доброволци. „Всяка снимка говори сама за себе си. Изложбата е експеримент, защото това са снимки на различни хора с различен поглед, от най-различни места”, каза Алексей Кальонски.

1
2
3