Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Образование и европейска интеграция“ – годишна среща на Ротердамската правна мрежа

   
„Образование и европейска интеграция“ – годишна среща на Ротердамската правна мрежа

На 19.04.2013 г., в Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе годишната среща на представителите на европейските правни факултети, членуващи в Ротердамската правна мрежа (Rotterdam Law Network). Темата на срещата тази година е „Образование и европейска интеграция“.

Срещата бе открита от декана на Юридически факултет проф. д-р Сашо Пенов, който благодари на всички присъстващи представители на Rotterdam Law Network. Той говори за европеизирането на правното образование и категорично подчерта, че не може да се изучава право като наука, без да се отчита глобализацията. Правистите трябва да познават правните норми на останалите европейски страни. Той подчерта, че предметът Право на Европейския съюз у нас е задължителен. Проф. Пенев изрази надеждата, че след проведената среща ще има възможност за сключване на нови договори и партньорства. „Няма да крия, аз съм учуден, че една от причините да се кандидатства в ЮФ е именно програмата Еразъм” – подчерта проф. Пенев.

 

Проф. дфн Анастас Герджиков – зам. – ректор по учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение, изрази радостта си да присъства на подобно събитие, което позволява да се излезе извън рамката на тясната национална перспектива. След като запозна присъстващите с историята и структурата на СУ, проф. Герджиков обърна внимание на някои проблемни въпроси в Закона за висшето образование в България и Закона за развитието на академичния състав, чието разрешаване стои пред българските юристи.

Европейската мрежа на правните факултети е създадена по инициатива на Университета „Еразъм“ в Ротердам през 1995 г. Днес тя обхваща повече от 30 европейски правни факултети както от държавите-членки на Европейския съюз, така и от държавите-кандидатки за постоянно членство и тези от Европейската икономическа зона.

Дейността на Rotterdam Law Network е фокусирана върху взаимодействието на членовете в академичния обмен - студентски, преподавателски и на подпомагащата го администрация, както и върху усъвършенстване на програмите за обучение, за да се отговори на новите предизвикателства пред правното образование в контекста на глобализацията.

Всяка година се провежда среща на представителите на членуващите в Rotterdam Law Network правни факултети, в която участват декани, професори, администрация. Основната тема на годишните срещи е европеизирането/интернационализирането на правното образование.

Участниците обсъждат също така и актуалното състояние на сътрудничеството в областта на академичния обмен и добрите практики в организирането на правното образование в контекста на Болонската декларация, Лисабонската стратегия и Стратегия 2020.

Актуален е проблемът за формирането на юристи с компетентност, която не се ограничава в пределите на една правна култура. Това налага да се преосмисли самото преподаване на правото- нови методи и средства, а не просто повече правна информация. Тези и други основни въпроси бяха предмет на обсъждане на настоящата годишна среща на Rotterdam Law Network.