Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Няма деца – има само хора“

   
„Няма деца – има само хора“

В Конферентната зала на Ректората започна международна конференция, посветена на правата на детето, „Закрила на правата на уязвимите деца – проблеми и предизвикателства“.

Конференцията се провежда във връзка с годината на Януш Корчак. Сеймът на Република Полша обявява 2012 за Година на Януш Корчак. През 2012 се навършват 70 години от трагичната смърт на Януш Корчак в нацисткия концлагер в Треблинка и сто години от създаването на сиропиталището на ул. Крохмална във Варшава, уникална възпитателна институция за еврейски деца, в която д-р Корчак формулира и развива педагогическите си идеи за евгениката и възпитанието.

На 5 декември по време на тържество, обобщаващо отбелязването на Годината на Януш Корчак, което се състои по време на Международния конгрес за правата на детето във Варшава, организиран от омбудсмана, бе приета „Варшавската декларация“. Този символичен документ, базиращ се на идеите на големия педагог ни припомня за достойнството на детето, за неговата личност и ценността на всяко човешко същество. Варшавската декларация е подкрепена от много учени от цял свят, хора, работещи в неправителствени организации, дейци на културата, представители на правителството и парламента на Република Полша. Можете да подпишете декларацията тук.

През 2012 година театър-лаборатория „@лма @лтер“, съвместно с Полски Институт в София, Фонд Научни изследвания и Фондация "Етюд", създаде спектакъла „Когато отново ще бъда малък“, който можете да видите като част от редовната програма на Университетския театър. Между историческите факти в него пулсира живото, онова, което историята не може да обхване и да предаде за поколенията. Онова, което не само е БИЛО, но и днес Е.

"Този, който казва, че се жертва на някого или нещо, лъже. Някой обича да играе карти, друг се интересува от жени, трети от коне, а пък аз обичам децата. Аз не се жертвам, не го правя за тях, а за себе си. Аз съм този, който има нужда." - Януш Корчак.

Коментари

Влез, за да коментираш.