Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ново издание на История славянобългарска

   
Ново издание на История славянобългарска

В Аулата на Софийския университет беше представено новото издание на „История славянобългарска”.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” беше домакин днес на представянето на новото издание на „История славянобългарска” от преп. Паисий Хилендарски.

Сред гостите на събитието бяха игуменът на Зографската света обител схиархимандрит Амвросий, Знеполският епископ Йоан, първият епитроп на Зографската света обител Висарион и йеромонах Гавриил от Зографската света обител.

Зам. – ректорът чл. кор. проф. дбн Румен Панков се обърна към гостите на събитието с думите: ”Благодаря на представителството на Зографската обител и на колегите от СУ, които направиха това издание възможно. Надявам се, че това сътрудничество ще продължи.”

Изданието беше представено от проф. дфн. Боряна Велчева, доц. д-р Елена Тачева и проф. Надежда Драгова, която е най-възрастният жив изследовател на „История Славянобългарска”. Проф. Драгова коментира: „Днес е хубав ден за България. Най-тържествено тържество предизвикаха у мен два аспекта от изданието. Първият е силното присъствие на богословските критерии в оценката и за книгата, и за автора й. Вторият аспект е постигнатото критично издание, завършено с безукорен професионализъм под главната редакция на член-кореспондент Иван Добрев, учен с европейски авторитет".

В приветствието си Знеполският епископ Йоан посочи, че с чувство на вълнение, дълг и преклонение застава в аулата на Софийския университет за тази удивителна среща между светата църква и българските учени ителектуалци, които са посветели делото си на изследователската дейност на живота, делото и творчеството на преподобния Паисий. От името на Негово Светейшество Неофит той преподаде отечески благослов и молитва от Бога да даруват твърди сили, благодатно основание и духовна крепкост на всички учени и благодарност към светото братство и неговия труд.

Изданието, което е в чест на 250-годишнина от създаването на текста, е плод на съвместните усилия на Зографската света обител и Софийския университет „Св. Климет Охридски“ и представлява комплект от два тома: факсимилно издание на Зографската чернова и критическо издание на История славянобългарска.

За първи път във Факсимилно издание са постигнати реалните цветове на оригинала. За първи път се прави критическо издание на История славянобългарска. Текстът е набран точно ред по ред и буква по буква по Зографската чернова (автограф на о. Паисий) с разночетения по 6-те най-архаични преписа. Липсващите места в Черновата са предадени по Първи котленски препис. За първи път са разчетени задрасканите от Хилендарския монах пасажи.

Паралелно (на дясната страница) е представен нов точен превод от оригинала с обширен богословско-исторически коментар, в който са тълкувани подробно исторически личности, събития и реалии и за пръв път са идентифицирани цитираните места от Зографските грамоти, обяснява се какво точно означава „славянобългарска“ и мн. др.

Изданието е снабдено с индекси и таблици, които го правят удобно за ползване.

За първи път История славянобългарска е поставена в адекватен исторически и богословски контекст без идеологическите наслоявания на съвременните политически доктрини.

Предисловието представя традиционния християнски поглед към историята, с което поставя историята в естествената ѝ среда на възникване.

Книгата е насочена както към специалисти, така и към всички интересуващи се и обичащи българската история.