Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Нова информация от Южния полюс

   
Нова информация от Южния полюс

Преди броени минути чрез Каролина МакБук, Главен мениджър на аклиматизационния лагер Юниън Глейшър, проф. Христо Пимпирев изпрати снимка с българското знаме на самия Южен полюс.

На командира на американската база "Амунсен-Скот", разположена на Южния полюс, проф. Пимпирев е подарил възпоменателен плакет на Българската антарктическа станция "Св. Климент Охридски" - първи от района на Южните Шетландски острови, сред които е и "нашият" о-в Ливингстън.

Двамата с проф. Дугержав вече се аклиматизират успешно в лагера след пристигането си от Южния полюс, където прекараха миналата нощ на палатка.

Очаква се двамата да се завърнат в 10 вечерта в Пунта Аренас, откъдето с автобус ще продължат за Ушуая и с испанския кораб „Есперидес” ще се включат в редовния ход на 21-та Българска Антарктическа Експедиция на о-в Ливингстън.

Паралелно, на 10 януари в 6.55 часа сутринта от аерогара София излита поредната група от 12 участници в Българската експедиция. Сред тях са младите биолози Ралица Зидарова и Благой Узунов, които ще реализират научните си изследвания като гости на руската база „Белингсхаузен” на о-в Кинг Джордж и аржентинската база „Дисешън” на едноименния о-в. В групата са включени асистентите от НСА „Васил Левски”, известните алпинисти Дойчин Боянов и Александър Шопов, които ще развият спечеления от тях проект за изследвания на аклиматизацията на човешкия организъм при екстремни условия.

За пореден трети път в базата ще продължи проекта си за изследване на чувствителността на кожата, финансиран от френски козметичен концерн – Председателят на Българското дерматологично дружество акад. Николай Цанков.