Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Нобеловият лауреат Мариос Варгас Льоса ще бъде гост на Академичната общност на 17 май

   
Нобеловият лауреат Мариос Варгас Льоса ще бъде гост на Академичната общност на 17 май

На официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ беше Н. Пр. г-н Хосе Луис Тапиа Висенте – посланик на Кралство Испания.

В центъра на срещата-разговор между Негово превъзходителство и Ректора на Софийски университет – проф. дин Иван Илчев, беше предстоящото връчване на Доктор Хонорис Кауза на Нобеловия лауреат – Мариос Варгас Льоса, което ще се състои на 17 май.

Марио Варгас Льоса става известен с романа си „Градът и кучетата“ (La Ciudad y los Perros; 1962 г. ). Книгата е посрещната с широко одобрение и нейният автор е обявен за един от основните представители на латиноамериканската литературна вълна, наред с Хулио Кортасар, Карлос Фуентес и Габриел Гарсия Маркес. Той затвърждава репутацията си с романа „Зелената къща“ (La Casa Verde; 1966), за който получава първата награда „Ромуло Галегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес.

През 2010 г. Марио Варгас Льоса е избран за Нобелов лауреат за литература. Призът от Шведската академия му се дава за „картографирането на властовите структури и отчетливото му изобразяване на личностните устойчивост, бунт и поражение“.

Испания е една от европейските държави, с които Софийски университет „Св. Климент Охридски“ има най-много контакти, сред които 50 еразмуса с 22 испански университета и две обобщаващи споразумения за сътрудничество на университетско ниво. Според проучванията испанският език е на второ място по популярност сред студентите на Софийски университет.

Коментари

Влез, за да коментираш.