Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Навършват се 108 години от приемането на Закон за университета

   
Навършват се 108 години от приемането на Закон за университета

На 23 януари 1904 г. е приет Закон за университета, който преобразува Висшето училище в София в Български университет "Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово".

Година по-рано в правилника на Висшето училище са застъпени едни от най-важните принципи в българското образование: вътрешната автономия и свободата на учението. Под крилото на тия два принципа Университетът подбира и усъвършенства своя персонал, развива преподаването по отделни катедри, представя на студентите избор между разни специалности и възможности за участие в преподаваното в различни факултети. Променят се и структурата на курсовете, които от гимназиални стават университетски. Образованието от три години се увеличава на четири. Все по-активно студентите на Университета започват да пътуват и да посещават курсове на други европейски университети.

„Поради такова едно развитие на основаната преди 15 години ядка на заведение за висока наука не е вече никаква самоизмама, че в сегашното си висше училище ние имаме български университет – че добихме най-сетне оня жадуван първи български университет, за който са мечтали до 60 години от 19 век родолюбците ни и радетелите за просветния напредък на България.“

София – 26 ноември 1903

Повече за Закон за университета можете да видите тук

Коментари

Влез, за да коментираш.