Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Научна конференция на тема: „Философия и виртуалност”

   
Научна конференция на тема: „Философия и виртуалност”

В Конферентната зала започна научна конференция на тема „Философия и виртуалност”. Конференцията е част от работната програма на научноизследователски проект „Философска виртуална лаборатория” към сектора за НИД на СУ и се организира от нейния екип.

ПРОГРАМА

Съвременните технически средства и комуникационни технологии, предоставящи нови и разнообразни възможности за виртуализиране, мултиплициране и споделяне на различно съдържание в глобален мащаб, откриват нови хоризонти за познание, изразяване и творчество пред човешката мисъл и въображение. Философията не може да изостава от този процес и затова сред нейните актуални задачи е изследването на тези феномени и процеси с оглед на тяхното диференциране и категоризиране в контекста на съвременните технологии за събиране, селектиране и мултиплициране на информация от различен вид. Подобно диференциране и категоризиране се налага от една страна, поради необходимостта от разпознаване (различаване, припознаване) на новите, нетрадиционни обекти на философски интерес и проучвания, а от друга – заради тяхната специфика на индикатори за водещи тенденции в мисленето, светогледа и начина на и живот на съвременните хора, неговото осмисляне и оценностяване (целесъобразност).
Как постмодерните технологии влияят на човешкото познание, общуване, мислене, самоопределяне, какви са техните посоки и последици?
Кои са онези виртуални феномени днес, които очакват и се нуждаят от специално свое философско осмисляне в контекста на съвременната, масова технизация и виртуализация?
Как старата философия се съчетава с новите технологии?
Можем ли да говорим за промяна на самото философстване днес под влияние на техногенното въздействие и развитие?

Проектът „Философска виртуална лаборатория” е продължение и развитие на поредица от образователни и научноизследователски платформи, създадени и развивани през последните години с активното участие на преподаватели, докторанти, студенти от бакалавърска и магистърска степен и МП „Виртуална култура” към специалност Философия към ФФ на СУ.

Коментари

Влез, за да коментираш.